aA
Iraną antradienį sukrėtė žinia apie Siamo dvynių, kurioms Singapūre buvo atlikta labai rizikinga atskyrimo operacija, mirtį. 29 metų seserų Laleh ir Ladan Bijani (Lalės ir Ladan Bidžani), kurios buvo suaugusios galvomis, kančios ir drąsa sujaudino visą šalį. Irano televizija nutraukė savo transliaciją, kad praneštų apie dvynių mirtį.
Siamo dvynės
© EPA-ELTA
"Iranui tai liūdesio diena, - žurnalistams sakė šalies viceprezidentas Mohammadas Ali Abtahi (Mohamadas Alis Abtahis). - Irano tauta ir daugybė žmonių visame pasaulyje laukė žinių iš ligoninės ir vylėsi, kad šios seserys bus išgelbėtos".

"Tai didžiulė nelaimė visiems, kurie domėjosi jų reikalu, - sakė jis. - Reiškiu savo užuojautą jų šeimai bei Irano tautai ir dėkoju medikams, kuriems nepasisekė nepaisant visų įmanomų pastangų".

Praėjusią naktį už seseris Bijani, kurios labai troško gyventi atskirai ir įtikino Singapūro gydytojus imtis rizikingos operacijos, meldėsi dešimtys iraniečių dvynių porų.

Atviriau kalbėdavusi sesuo Ladan netekusi daug kraujo mirė pirmoji. Netrukus užgeso ir Laleh gyvybė. 28 gydytojai ir 100 asistentų dvi paras dirbo, kad atskirtų dvynių smegenis ir kraujagysles.

Irano prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis) pirmadienį pažadėjo apmokėti operaciją, kuri kainavo maždaug 300 tūkst. JAV dolerių (900 tūkst. litų).

Dvynių tėvas Dadollah Bijani (Dadola Bidžanis), neturtingas ūkininkas iš Pietų Irano, pasakojo, kaip seserys ilgus metus gulėjo vietos ligoninėje, kur jomis rūpinosi amerikiečių gydytojai, bet per 1979-ųjų Islamo revoliucijos sumaištį dingo.

Galiausiai tėvas jas rado Karadže netoli sostinės Teherano, kur jas įsivaikino gydytojas Alireza Safaianas (Alireza Safajanas).

Nors teismas nusprendė grąžinti jų globos teises tėvui, dvynės nusprendė likti su A.Safaianu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.