aA
Kontaktais su nusikalstamu pasauliu įtartas parlamentaras Vytautas Šustauskas perėjo į "kontrpuolimą", reikalaudamas išsiaiškinti, ar iš tikrųjų buvo sekamas operatyvinių tarnybų ir nubausti kaltininkus.
Vytautas Šustauskas
© "Ekstra"
"Noriu pareikšti, kad aš nesikišau į Enriko Daktaro paleidimą, o E.Daktarui kardomąją priemonę pakeitė teismas, o ne Seimo narys V.Šustauskas. Su kardomąją priemonę pakeitusiu teisėju aš nekalbėjau, jo nepažįstu ir jam jokios įtakos dėl E.Daktaro paleidimo padaryti negalėjau. Tačiau mano persekiojimą vykdančios instancijos nori bet kokiomis priemonėmis apjuodinti mane, Seimo narį, nes aš pajudinau aukščiausią kontrabandos "stogą", - rašoma Seimo nario pareiškime.

V.Šustauskas pranešė antradienį atsakęs į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Aleksandro Kazakovo klausimus.

"Man keista, kad tiek Valstybės Saugumo Departamentas, tiek prokuratūra ėmėsi didelės iniciatyvos tirti mano vaidmenį E.Daktaro byloje dėl mano paklausimo Generalinei prokuratūrai, kur aš tik paprašiau pateikti įrodymus, kuriais remiantis buvo laikomas suimtas mano partijos narys ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narys E.Daktaras", - teigia V.Šustauskas.

Seimo narys Generalinei prokuratūrai yra nusiuntęs pareiškimą, kuriame prašo prokurorus išaiškinti jį sekusias operatyvines tarnybas. Parlamentaro teigimu, įtarimų dėl galimo sekimo jam sukėlė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko pasisakymai spaudoje, esą gegužės 23 d. Kaune vieno viešbučio kavinėje V.Šustauskas susitiko su Seimo nariu Romanu Sedlicku bei "daktarų" grupuotės nariais.

Anot V.Šustausko, kalbėdamas apie šį susitikimą, A.Sadeckas rėmėsi operatyvinių tarnybų duomenimis. V.Šustauskas mano, kad jį seka arba VSD operatyvinės tarnybos, arba Policijos departamento operatyvinės tarnybos.

"Apie slaptą sekimą supratau iš spaudoje pasirodžiusių publikacijų bei TV laidų, kur A.Sadeckas manipuliavo "operatyvine informacija" - neva operatyvinės tarnybos gegužės 23 d. viešbučio kavinėje užfiksavo mano, Seimo nario R.Sedlicko ir "daktarų" atstovo "Guzo" susitikimą. Kadangi buvo nurodyta tiksli data bei vieta, tačiau klaidingi susitikimo dalyviai - tame susitikime nei "Guzo", nei jokio kitokio "daktarams" priskiriamo asmens nebuvo, o tai reiškia, kad nebuvo pagrindo užfiksuoti nesamo susitikimo su "daktarų" atstovu ar atstovais, aš supratau, kad esu sekamas", - pareiškime prokuratūrai rašo V.Šustauskas.

Jo teigimu, tame susitikime, apie kurį kalba A.Sadeckas, dalyvavo Seimo narys R.Sedlickas, V.Šustausko padėjėja, vieno laikraščio žurnalistė bei vienas asmuo, kuris buvo nuteistas kalėti 6 metus koncerno EBSW byloje. Pastarasis ir buvo atėjęs pasiskųsti, kad neteisėtai buvo nuteistas.

V.Šustauskas prašo Generalinę prokuratūrą išsamiai ištirti, kas ir kodėl vykdo jo sekimą, išaiškinti tas operatyvines tarnybas bei tuos operatyvininkus, kurie pateikė klaidingą informaciją apie jo susitikimus ir iškelti baudžiamąją bylą už tarnybinio pranešimo falsifikavimą.

Be V.Šustausko pareiškimo, Generalinė prokuratūra turės įvertinti ir VSD surinktą medžiagą apie įtariamą Seimo nario vaidmenį kauniečio Enriko Daktaro byloje.

Tuo tarpu Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos valdyba antradienį kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydama apsvarstyti, ar V.Šustauskas nepažeidė Seimo nario etikos LNK televizijos laidoje “Visiškai slaptai” parlamentarą Alvydą Sadecką pavadindamas kvailiu ir laidos metu naudodamas necenzūrinius žodžius.

Generalinė prokuratūra antradienį oficialiai pranešė patvirtinanti, kad šioje medžiagoje nėra duomenų, kurie būtų reikšmingi baudžiamosios bylos, kurioje E.Daktaras įtariamas narkotikų kontrabanda ir netikrų pinigų platinimu, tyrimui.

"VSD medžiagoje pateikiama kai kuri informacija apie Vytauto Šustausko veiksmus, kurių įvertinti Baudžiamojo kodekso reikalavimų kontekste prokurorai dabar dar negali. Ikiteisminis tyrimas atliekamas toliau", - rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

21-erių metų E.Daktaras per V.Šustausko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos sąrašą pernai gruodį išrinktas Kauno miesto savivaldybės tarybos nariu. E.Daktaras buvo balandį Kaune sulaikytas per bendrą Lietuvos ir JAV teisėsaugininkų operaciją, įtarus narkotikų neteisėtu įsigijimu ir kontrabanda bei suklastotos valiutos platinimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.