aA
Parlamento komitetas pirmadienį pranešė, kad britų vyriausybė prieš Irako karo pradžią neklaidino visuomenės dėl Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) keliamos grėsmės, tačiau kritikavo ministrą pirmininką Tony Blairą (Tonį Blerą) dėl nepatikimo žvalgybos dosjė paskelbimo.
Tony Blair
Tony Blair
© EPA-ELTA
Bendruomenių Rūmų Užsienio reikalų komiteto ataskaitoje T.Blairo padėjėjas, įtakingas spaudos sekretorius Alastairas Campbellas (Alasteras Kempbelas) išteisinamas dėl "nederamos įtakos" sudarinėjant žvalgybos bylą.

Komitetas nurodo, kad A.Campbellas nevaidino jokio vaidmens įtraukiant prieštaringai vertinamą skyrių, kuriame sakoma, jog Saddamo Husseino masinio naikinimo ginklai gali būti parengti naudoti per 45 minutes.

BBC citavo žvalgybos šaltinį, sakiusį kad A.Campbellas reikalavo įtraukti tą skyrių į vyriausybės dosjė, nors britų žvalgybininkai ir turėjo tam tikrų abejonių.

Komiteto 54 puslapių ataskaitoje sakoma, kad rugsėjį paskelbtame vyriausybės dosjė teiginys dėl tų 45 min. buvo pernelyg sureikšmintas ir kad dosjė kalba buvo "kategoriškesnė, nei ta, kuri tradiciškai vartojama žvalgybos dokumentuose".

"Darome išvadą, kad teiginys dėl 45 minučių nedavė pagrindo tokiam sureikšminimui, koks buvo suteiktas tame dosjė, nes jis buvo paremtas žvalgybine informacija, gauta tik iš vieno, nepatvirtinto šaltinio. Rekomenduojame vyriausybei paaiškinti, kodėl šis teiginys buvo taip sureikšmintas", - sakoma ataskaitoje.

"Taip pat rekomenduojame, kad atsakydama į šią ataskaitą vyriausybė išdėstytų, ar atsižvelgdama į tolesnius įvykius vis dar mano, jog rugsėjo dosjė yra tiksli dėl tų 45 minučių", - rašoma toliau.

Tačiau parlamentarai nustatė, kad nė vienas ministras neklaidino parlamento. Komitetas padarė išvadą, jog "nesant patikimų įrodymų, kad žvalgybininkai skundėsi arba siekė atsiriboti nuo dosjė turinio, įtarimai dėl politiškai motyvuoto kišimosi negali būti patikimai įrodyti".

Užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw (Džekas Stro) nedelsdamas dar kartą pareikalavo BCC atsiprašyti už paskelbtą pranešimą ir "pripažinti, kad jis buvo klaidingas". Pasak jo, teiginys apie dosjė pagražinimą buvo "išpuolis prieš ministro pirmininko ir vyriausybės sąžiningumą".

J.Straw sakė, jog pagrindinis ir daugiausiai žalos padaręs kaltinimas vyriausybei, esą į dosjė buvo įtraukta informacija apie 45 min., nors buvo žinoma, kad ji neteisinga, taip pat kaltinimas, kad nebuvo paisoma žvalgybos tarnybų nuomonės, "pasirodė esą melagingi".

Tačiau BBC naujienų direktorius Richardas Sambrookas (Ričardas Sambrukas) pareiškė, kad komiteto pateiktos išvados tik pateisina priežastis, dėl kurių teiginys apie 45 min. buvo panaudotas BBC radijo "Radio 4" programoje "Today".

"Komiteto išvadose aiškiai nurodyta, kad šio teiginio kilmė kelia daug klausimų", - sakė jis.

Komitetas taip pat nurodė, kad "neslopstantis susirūpinimas ir nerimas dėl rugsėjo dosjė teiginių turbūt negali būti išsklaidyti be tolesnių įrodymų apie Irako masinio naikinimo ginklų programą pateikimo".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.