aA
Kovo 11 akto signataras, eksparlamentaras Saulius Pečeliūnas stebisi, kad Seimas, įpareigojęs Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) patikrinti, ar teisėtai atkurtos nuosavybės teisės į žemę, miškus ir vandens telkinius parlamentarams, rinktiems nuo 1996 metų, nepanoro atsigręžti į dar ankstesnį periodą.
"Man kyla įtarimas, kodėl netikrinami ankstesnės - 1992-1996 metų kadencijos politikai, nes įstatymai, reglamentuojantys teisių į žemę atkūrimą ir žemės sklypų persikėlimą, buvo nuolat taisomi ir tada, todėl irgi buvo galimybių, pasinaudojus šiais įstatymų pakoregavimais, persikelti žemę ar įsigyti sklypą", - teigė S.Pečeliūnas.

Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo tvarkos ir sąlygų įstatymas Aukščiausios Tarybos buvo priimtas 1991 metais.

S.Pečeliūno teigimu, jis yra nepagrįstai patekęs į žiniasklaidos dėmesį, Seimo Antikorupcijos komisijai pareiškus, kad jo pateiktos įstatymo pataisos dėl piliečių nuosavybės teisių į nekilnojamąjį turtą atkūrimo taip pat galėjo sudaryti prielaidas pareigūnų piktnaudžiavimams skirstantis žemės sklypus.

Antikorupcijos komisija yra parengusi nuosavybės teisių atkūrimą reglamentavimo raidos analizę, kurioje minimos įstatymų, leidusių persikelti žemę į saugomas teritorijas bei perleisti teisę atkurti nuosavybės teises kitiems asmenims, pataisos, galėjusios sudaryti prielaidas korupcijai vykdant žemės reformą.

Šiame sąraše minimas 1990-1992, 1992-1996 ir 1996-2000 metų kadencijų parlamentaras S.Pečeliūnas teigia, kad 1998 metais jo įregistruota ir Seimo priimta įstatymo pataisa, numačiusi, kad piliečiai teisę atkurti nuosavybės teises į išlikusį nekilnojamąjį turtą gali perleisti notariškai patvirtinta sutartimi ir kitiems asmenims, "jokios žalos nepadarė".

"Antikorupcijos komisijos dėmesį patraukusi mano pataisa nėra niekas daugiau kaip nuo 2001 metų įsigaliojusio Civilinio kodekso nuostatos. Jeigu jos būtų buvusios blogos, į Civilinį kodeksą nebūtų buvusios perkeltos", - sakė S.Pečeliūnas.

Buvęs parlamentaras sakė kreipęsis į STT, kad dėl pateiktų kaltinimų būtų apklaustas, tačiau, pasak jo, STT vadovas Valentinas Junokas paaiškino, kad jokia byla prieš jį nėra pradėta.

Antikorupcijos komisijos, į kurios sudarytą įstatymų pataisų, galėjusių sudaryti prielaidas korupcijai įsigyjant ar persikeliant žemę, sąrašą pateko ir buvusio parlamentaro teikta pataisa, pirmininkė Nijolė Steiblienė S.Pečeliūnui atsiųstame laiške jo atsiprašė.

DELFI