aA
Pasaulio spauda įdėmiai sutiko pranešimus apie Rusijos vadovybės jėgos bloko personalo pertvarkymą. Spaudos vertinimu, taip prezidentas Vladimiras Putinas stengiasi stiprinti savo kontrolę šalies vidaus politikos gyvenime.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
Kaip pažymi Londono "The Times", "pertvarkydamas kabinetą, prezidentas Putinas suteikė Rusijos politikai tam tikrų savo žymių, taip siekdamas "demilitarizuoti Rusijos visuomeninį gyvenimą ir nuleisdamas uždangą prieš komandą, kurią paveldėjo iš Boriso Jelcino".

Nurodydamas, jog šie V.Putino sprendimai yra "pirmasis svarbus ministrų kabineto pertvarkymas, laikraštis rašo, kad jis "pakeitė vidaus reikalų ir gynybos ministrus savo artimais politiniais sąjungininkais... Jis taip pat nušalino savo atominės energetikos vadovą, sukeldamas abejonių dėl būsimo, daug ginčų sukėlusio plano importuoti iš užsienio branduolines atliekas už milijardus svarų sterlingų".

"Daily Telegraph" mano, kad "Rusijos lyderis padidino savo įtaką ginkluotosioms pajėgoms ir policijai. Naujasis gynybos ministras, 47-erių metų Sergejus Ivanovas - vienas artimiausių prezidento sąjungininkų, kaip ir pats Putinas, jis - buvęs KGB žvalgybos karininkas.

"Ivanovo paskyrimas, - pažymi laikraštis, - šiaip ar taip bus tik kuklus žingsnis demilitarizavimo link. Buvęs žvalgybininkas turėjo generolo laipsnį, kol pernai Putinas jo neišleido į atsargą iš žvalgybos. Ivanovas dažnai vadinamas antruoju žmogumi po Putino".

Straipsnio autoriaus nuomone, "dar labiau kariškius šokiruos į gynybos ministeriją paskirta moteris - 46-erių metų Liubovė Kudelina, kuriai bus pavesta tvarkyti finansinius bei ekonominius reikalus. Būsimajai viceministrei teks būti tvirtai", - rašoma straipsnyje.

"The Guardian" atkreipia dėmesį į tai, kad pertvarkydamas vyriausybę, "Rusijos vadovas paliko visą savo liberaliąją ekonominę komandą ir daug ką nustebino tuo, kad pasigailėjo ministro pirmininko Michailo Kasjanovo, kuris jau seniai laikomas pažeidžiamu". "Kremliaus pareigūnai, - rašo "The Guardian", - užsimena, kad vyriausybė bus dar labiau pertvarkoma".

Analizuodamas pokyčius Rusijos jėgos struktūrose, "The Independent" rašo, kad jie pranašauja ir Rusijos politikos Čečėnijoje pokyčius. "Po beveik pusantrų metų, kai prasidėjo karas Čečėnijoje, nėra jokių jo pabaigos požymių", - pažymima straipsnyje.

Laikraščio nuomone, "personalo pakeitimai rodo, kad Putinas keičia savo vadovavimo vyriausybei stilių. Jis anksčiau buvo kritikuojamas už tai, kad paliko postuose svarbiausius Jelcino vyriausybės narius, užuot subūręs savo komandą". Drauge laikraštis atkreipia dėmesį į tai, kad "liko dirbti tokie svarbūs pareigūnai kaip Aleksandras Vološinas, prezidento administracijos vadovas".

Jungtinių Valstijų "The Washington Post" cituoja Rusijos klausimų specialistą Arielį Coheną (Arielį Koeną), kuris sako, kad pertvarkydamas vyriausybę, "Putinas patvirtino savo, kaip žodžio žmogaus, reputaciją. Jis davė žodį nekeisti vyriausybės vienerius metus ir išlaukė metus ir dvi dienas".

Drauge straipsnyje pažymima, jog Kremliaus stebėtojai mano, kad šis personalo pakeitimas - tik pradžia. Putinas metus valdė šalį, remdamasis keistu Jelcino "šeimos" likučių, bendradarbių iš KGB ir liberalaus Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako vadovautos tarnybos mišiniu".

"Maskvoje kalbama, kad ministras pirmininkas Michailas Kasjanovas ilgai nepratemps ir bus keičiamas vyriausybės ekonominio bloko personalas", - rašo laikraštis.

Remdamasis šaltiniais Kremliuje, "The NewYork Times" aiškina permainas Rusijos karinėje vadovybėje tuo, kad "Putinas nebegalėjo toliau pakęsti lėtos reformos, kurią vykdė maršalas Sergejevas, buvęs strateginių raketinių pajėgų vadas, kuris nesutarė su įtakingiausiais generolais dėl to, kaip paskirstyti išteklius tarp įprastinių ir branduolinių pajėgų".

"Vladimiras Putinas vakar pažeidė vieną įsisenėjusių Rusijos politikoje tabu, paskirdamas gynybos ministru civilį, - rašo Italijos laikraštis "La Repubblica. - Bet šis paskyrimas, kad ir sensacingas, nėra vienintelis vyriausybės komandoje. Šiuo pertvarkymu Putinas atsikrato Jelcino palikimo, drauge paskirdamas savo žmones, su kuriais ketina valdyti šalį".

Straipsnyje pažymima, kad Rusijoje pirmą kartą nuo Levo Trockio laikų civilis vadovaus gynybos ministerijai. Naujasis karinės žinybos vadovas Sergejus Ivanovas "vaidino svarbiausią vaidmenį nustatant pagrindinius ginkluotųjų pajėgų reformos kriterijus" ir jo paskyrimas "yra nuoseklus mėginimas paspartinti šią reformą".

"Politiniu žemės drebėjimu" vyriausybės pertvarkymą pavadino Italijos laikraštis "la Stampa". Jo vertinimu, naujojo ministro uždavinys - "modernizuoti ginkluotąsias pajėgas, kad galiausiai būtų galima atsisakyti jų komplektavimo pagal šaukimo į tarnybą principą".

Laikraštis atkreipia dėmesį į atominės energetikos ministro pasikeitimą, po kurio "daugelis Rusijos gyventojų su palengvėjimu atsikvėpė", nes atleistasis ministras Jevgenijus Adamovas "piršo idėją už pinigus kaupti Rusijoje užsienio branduolines atsargas".

"Revoliucija - šis žodis geriausiai nusako Kremliaus įvykdytą ministerijų vadovų pakeitimą", - mano Ispanijos "El Mundo". - Tokioje valstybėje kaip Rusija prezidento sprendimas gynybos viceministre paskirti moterį yra negirdėtas".

Laikraštis klausia: kodėl vyksta toks netikėtas demilitarizavimas? "Putinas sieja jį su būtina karine reforma, kuri dar neįvykdyta ir kuri susilaukia daug skundų. Atleistas ministras veteranas Igoris Sergejevas smarkiai priešinosi Sergejaus Ivanovo planams, o šis ne tik užėmė jo vietą, bet ir yra geriausias valstybės vadovo draugas ir, kaip ir prezidentas, yra atėjęs iš slaptųjų tarnybų".

V. Putinas, "El Mundo" nuomone, veikia pamažu, laipsniškai, ir netrukus bus kitų neregėtų pokyčių, šį kartą vyriausybės ekonomikos sektoriuje".

Laikraštis "El Pais" pažymi, kad Vladimiro Rušailos paskyrimas Saugumo tarybos sekretoriumi taip pat buvo kiek netikėtas, nors pastaraisiais metais jis pasirodė esąs pragmatikas, galintis atsikratyti magnato Boriso Berezovskio žmogaus įvaizdžio ir tapti "prezidento žmogumi".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.