aA
IMEI (International Mobile Equipment Identity) kodų registravimas nėra tinkama apsaugos priemonė nuo mobiliųjų telefonų vagių. Pastaruoju metu policija stengiasi registruoti IMEI numerius, kuriuos galima sužinoti mobiliajame telefone surinkus simbolių kombinaciją *#06#.
Mobile and laptop
15 skaitmenų skaičius yra unikalus kiekvienam telefonui ir kiekvieną kartą naudojantis mobiliuoju telefonu jis registruojamas ryšį teikiančioje bendrovėje. Policija pradėjo vykdyti reklaminę akciją, skatindama žmones užsirašyti savo mobiliųjų telefonų IMEI kodus, ir jei telefonas bus pavogtas - pranešti juos policijai. Tikslas yra užkirsti kelią mobiliųjų telefonų vagystėms, kurios pastaruoju metu smarkiai išaugo, ypač miestuose.

Tačiau IMEI kodas yra saugomas perrašomoje “flash” atmintyje, todėl gali būti pakeistas. Svetainėje “theregister.co.uk” buvo klausiama skaitytojų, ar lengvai galima ištrinti ir pakeisti IMEI kodą. Daugelis jų mielai sutiko paaiškinti kaip lengva tai padaryti.

Pasak vieno skaitytojo, pasivadinusio “geezer”, jis turi mobiliųjų telefonų prekyvietę, kurioje galima už 25 Anglijos svarus sterlingų (apie 150 litų) perrašys IMEI. Pagrindinės priemonės – nešiojamasis kompiuteris ir laidas.

Niekam ne paslaptis, kad pavogti telefonai neretai atkeliauja į Lietuvą, todėl čionykščiai telefonų žinovai taip pat sugeba kuo puikiausiai pakeisti identifikacijos numerį, tik už kur kas mažesnę kainą.

Keli skaitytojai tai patvirtino sakydami, kad IMEI pakeitimui tereikia tik nedidelės programėlės, kurią galima atsisiųsti iš interneto ir jungties tarp asmeninio kompiuterio ir mobiliojo telefono.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.