aA
Lietuva bus gera Kaliningrado srities advokatė Europos Sąjungoje, interviu Kaliningrado žiniasklaidai vizito į Rusiją išvakarėse pareiškė Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. Ketvirtadienį su oficialiu vizitu atvykęs į Maskvą, V.Adamkus šeštadienį vyks į Kaliningradą.
V.Adamkus
V.Adamkus
Atsakydamas į Kaliningrado žurnalistų klausimus, Lietuvos prezidentas užsiminė apie valstybės sienos sutarties ratifikavimą Rusijoje.

"Jeigu mes norime bendradarbiauti kaip valstybė su valstybe, mes turime gerai žinoti, kur eina siena. Kokių čia dar gali būti reikalavimų? Mūsų šalis sutartį pasirašė ir ratifikavo", sakė V.Adamkus.

Tačiau drauge jis mano, kad "jokių grasinimų, jokių reikalavimų sprendžiant tarpusavio klausimus neturi būti".

Kaip žinoma, Rusijos Valstybės Dūma vilkina minėtosios, dar 1997 metais pasirašytos sutarties ratifikavimą. Dalis Rusijos politikų kelia sąlygą papildomai pasirašyti kelis Kaliningrado srities "gyvybingumo užtikrinimo susitarimus", kurie užkirstų kelią tariamai srities izoliacijai, Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare.

"Jeigu mes norime bendradarbiauti kaip valstybė su valstybe, mes turime gerai žinoti, kur eina siena. Kokių čia dar gali būti reikalavimų? Mūsų šalis sutartį pasirašė ir ratifikavo"
Valdas Adamkus:

Kalbėdamas apie Lietuvos Seimo priimtą SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymą, V.Adamkus suabejojo, ar "šį klausimą reikėjo kelti pernai, nes 1992 metais Lietuva pareiškė savo nuomonę dėl to". Jis turėjo galvoje 1992 metais surengtą Lietuvos gyventojų referendumą, kurio dauguma dalyvių pritarė nuostatai, kad už okupacijos padarytą žalą būtina atlyginti.

"Reikia sėstis prie apskritojo stalo ir ramiai bei atvirai svarstyti. Ir tai vienintelė pozicija, vienintelis kelias, kuriuo ir Rusija, ir Lietuva turi eiti", pabrėžė V.Adamkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.