aA
Antradienį Seimo posėdyje Vytautas Landsbergis ketina pateikti jo parengtą pareiškimo projektą, kuriame kritikuojamas Rusijos vadovų požiūris į Lietuvos narystę NATO. Dokumente apgailestaujama, kad Rusijoje atgimė ir sustiprėjo praeities mąstysena.
"Rusijos Užsienio reikalų ministerija vėl, kaip Stalino laikais, skelbia, kad SSRS nenaudojo prievartos prieš Lietuvą, Latviją ir Estiją, o Rusijos prezidentas - kad Rusijos būgštavimai destabilizuos Europą ir visą pasaulį", pažymi V. Landsbergis.

Pasak pareiškimo, Maskvos mėginimai brėžti "raudoną" liniją tarp Lietuvos ir Lenkijos yra išties destabilizuojantys, "jie primena pasauliui, kad šią liniją jau brėžė Molotovas ir Ribentropas bei kas iš to išėjo".

V. Landsbergio nuomone, pareiškimai, kad Rusija gali suverenioms valstybėms kaimynėms ko nors neleisti, darosi panašūs į teritorines pretenzijas demokratiniam pasauliui arba Europos Sąjungai.

Projekte rašoma, jog nors į Rytus nuo Lietuvos pasigirsta ir nedraugiškų gąsdinimų, pasireiškia diktatūrinių tendencijų, Lietuvos Seimas tikisi, kad tai nebus vyraujanti politinė linija.

Pastaruoju metu Lietuvos politikai plačiai komentuoja ir ragina aktyviau reaguoti į Rusijos atstovų pareiškimus dėl NATO plėtros į Baltijos valstybes, 1940 metais sovietų įvykdytos Lietuvos okupacijos.

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Berlyne pareiškė, kad Baltijos šalių priėmimas į aljansą sukeltų pavojų Rusijai.

Tuo metu jo padėjėjas padėjėjas Čečėnijos klausimais Sergejus Jastržembskis Maskvoje teigė, esą "banditų formuotėse Čečėnijoje" buvo samdinių iš Lietuvos.

Birželio viduryje Rusijos URM išplatino pareiškimą, jog Lietuvos aneksija 1940 metais neva buvo teisėta, paprašius tuometinei Lietuvos valdžiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.