aA
Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus vizito į Rusiją išvakarėse Maskva toliau daro diplomatinį spaudimą Lietuvai, revizuodama praėjusio amžiaus vidurio istoriją. Mūsų šalies diplomatai tuo pat metu deklaruoja pasiryžimą gerinti dvišalius santykius.
Valdas Adamkus
  • Akibrokštas

    Prezidentas Valdas Adamkus šiandien pradeda oficialų trijų dienų vizitą Rusijoje, kurio svarbiausias akcentas rytoj vyksiantis Lietuvos ir Rusijos vadovų susitikimas.

    Numatoma, kad per vizitą bus patvirtintas Lietuvos pasiryžimas vykdyti gerų kaimyninių santykių politiką.

    Susitikimuose su Rusijos vadovybe ir verslo atstovais bus aptartas dvišalis politinis ir ekonominis bendradarbiavimas, ilgalaikio naftos ir dujų tiekimo klausimai, prekybinis tranzitas per Klaipėdos ir Kaliningrado uostus, elektros energijos eksportas, tarifų harmonizavimas.

    Numatoma, kad Maskvoje bus paskelbta apie abiejų prezidentų globojamo poeto ir diplomato Jurgio Baltrušaičio fondo įkūrimą. Iš Lietuvos fondui vadovauja Rusijoje ypač žinomas ir mėgstamas lietuvių aktorius Donatas Banionis, jis bus V.Adamkaus vadovaujamoje delegacijoje.

    Akibrokštas

    Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Ivanas Sergejevas vakar pareiškė, kad Lietuvos reikalavimai Maskvai atlyginti SSRS okupacijos padarytą žalą yra nepagrįsti ir suabejojo, ar Lietuva iš viso buvo okupuota.

    "Tokiomis pretenzijomis ignoruojamos politinės, istorinės ir teisinės realijos ir todėl šios pretenzijos neturi pagrindo", - sakė I.Sergejevas.

    I.Sergejevas sakė "norįs priminti, jog SSRS kariuomenė 1940 metais buvo įvesta remiantis Lietuvos vadovybės sutikimu, kuris buvo gautas pagal to laikotarpio tarptautinę teisę".

    Be to, pažymėjo URM vadovo pavaduotojas, "valdžios funkcijas sovietiniu laikotarpiu Lietuvoje atliko nacionalinės valdžios institucijos, o iki 1940 metų rugpjūčio 3 dienos SSRS Aukščiausiosios Tarybos sprendimo priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą buvo gautas atitinkamas (Lietuvos) valstybės aukščiausios atstovaujamosios institucijos kreipimasis".

    Lietuvoje pastarąjį dešimtmetį vyrauja kitoks šių istorinių įvykių vertinimas. Civilizuoto pasaulio istorikai ir politikai 1940 metų Lietuvos įstojimą į SSRS vertina kaip aneksiją ir okupaciją. Rusija yra pripažinusi Lietuvos okupacijos faktą 1991 metų tarpvalstybinių santykių pagrindų sutartimi.