aA
Kinams patiko senbernarų mėsa, bet šiuos Šveicarijos simboliu tapusius šunis šveicarai garbina, todėl nenuostabu, kad šveicarams kinų pomėgiai kelia pasipiktinimą.
Saint Bernard
Didžiuliai šunys, pagarsėję gebėjimu gelbėti Alpėse sniegu užneštus žmones, senbernarai dėl savo didumo ir paklusnumo tapo bene svarbiausia preke Kinijoje, kur šuniena laikoma skanėstu - "aromatinga mėsa".

Verčiami vis didėjančios paklausos šunų augintojai Kinijoje ėmėsi senbernarų, nes šie yra dideli, atsparūs ligoms ir produktyvūs. Senbernarų kalės per metus atsiveda nuo 8 iki 12 šuniukų - dvigubai daugiau už kitų veislių šunis.

Reklaminiame vaizdo klipe rodoma, kaip Šenjano valstybiniame senbernarų veisimo ūkyje šie šunys giriami kaip labai geri auginimui, nes jie švelnūs ir nesikandžioja.

Vaizdo klipe giriamasi, kad investuodami į senbernarus ūkininkai gauna daugiau pelno negu galvijų augintojai. Dešimtyje Kinijos provincijų jau veikia 48 šunų veislynai, kuriuose laikoma apie 5 tūkstančius senbernarų.

Ūkiuose iš Šveicarijos importuoti senbernarai kryžminami su vietiniais šunimis. Jų vados šuniukai auginami ir pardavinėjami po du dolerius už kilogramą.

Šveicarijos simbolio virtimas kinų virtuvės patiekalu sukėlė griežtus šveicarų ir gyvūnų teisių gynimo aktyvistų protestus.

Šiemet 11 tūkstančių senbernarus veisiančių žmonių iš viso pasaulio pasirašė peticiją, reikalaujančią nutraukti tokią prekybą; šią peticiją Šveicarijos vyriausybei įteikė Ženevoje įsteigta tarptautinė grupė "SOS St Bernard International".

"Jei kinai nesupranta, kodėl šveicarus taip piktina žinia, jog kinai valgo senbernarus, aš jų paklausčiau: jei šveicarai valgytų kinų pandas, ar jums patiktų?" - sakė minėtos grupės atstovė Kinijoje Greis Ge Gabriel (Grace Ge Gabriel).

Tačiau tokie sentimentai nė kiek neatbaido vieno didžiausių Pekine kinų ir korėjiečių restorano "Dog Meat King" klientų. Čia pateikiama daugiau kaip 50 šunienos patiekalų, pagamintų įvairiausiais būdais, pateikiamų su įvairiausiais padažais.

Įdomus ir šunienos mėgėjo požiūris: "Šunų turintys kinai myli savo šunis ir niekada jų nevalgys; kinai su šunimis elgiasi kaip su savo vaikais", - sakė Czian Lei (Zhang Lei). Anot jo, specialiai maistui auginti šunis yra tas pats kaip auginti kiaules, avis ar karves.

Beje, Šenjano šunų fermos atstovė spaudai sakė, kad grynaveisliai senbernarai laikomi daugiausiai veislei ir nepardavinėjami mėsai. Anot jos, tokia mėsa būtų per brangi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.