aA
Iki 2050 metų Žemės gyventojų skaičius pasieks 9,3 milijardo, o 2000 metų viduryje jų buvo 6,1 milijardo. Tokie duomenys pateikiami antradienį Jungtinių Tautų būstinėje išplatintame JTO generalinio sekretoriaus Kofio Anano pranešime apie pasaulines demografijos tendencijas.
Crowd of people
Šiame dokumente pateikiamais duomenimis, mūsų planetos gyventojų skaičius kasmet padidėja 1,2 procento, arba 77 milijonais žmonių. Pusė šio metinio prieaugio tenka šešioms šalims: Indijai (21 procentas), Kinijai (12 procentų), Pakistanui (5 procentai), Nigerijai (4 procentai), Bangladešui (4 procentai) ir Indonezijai (3 procentai).

Bet, pažymima pranešime, labiau išsivysčiusių regionų gyventojų skaičius, dabar lygus 1,2 milijardo, per ateinančius 50 metų mažai pasikeis. Ir nors gimstamumo rodikliai bus mažesni už lygį, reikalingą gyventojų reprodukcijai, jų skaičius daugelyje Vakarų Europos šalių išliks toks pat todėl, kad į jas važiuos imigrantai.

Prognozuojama, kad iki šimtmečio vidurio 39-iose šalyse gyventojų skaičius palyginti su dabartiniais rodikliais sumažės. Pavyzdžiui, Rusijoje, Gruzijoje ir Ukrainoje gyventojų sumažės 20-40 procentų, Italijoje ir Vengrijoje - 25 procentais, o Japonijoje ir Vokietijoje - 14 procentų. Tuo tarpu mažiau išsivysčiusiuose regionuose gyventojų skaičius stabiliai didės ir nuo 4,9 milijardo žmonių 2000 metais išaugs iki 8,2 milijardo 2050 metais, sakoma dokumente.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.