aA
Seimas antradienį dauguma balsų pritarė Vyriausybės siūlymui pasiųsti dalyvauti taikos operacijose Jugoslavijos Kosovo provincijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvą "An-26".
Lėktuvas į tarptautines taikos palaikymo operacijas siunčiamas NATO Vyriausiosios jungtinių pajėgų Europoje vadavietės prašymu. Atitinkamas Seimo nutarimas buvo priimtas 72 Seimo nariams balsavus už, 6 - prieš ir 11 susilaikius.

Karo lėktuvo siuntimui į Balkanus anksčiau pritarė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Užsienio reikalų komitetai.

Nepaisant Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovo, NSGK nario Gedimino Kirkilo raginimų paremti šį siūlymą, prieš Seimo nutarimą balsavo šios frakcijos nariai Sergejus Dmitrijevas, Algirdas Sysas ir Jurgis Utovka. Dar aštuoni Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nariai susilaikė.

Be to, prieš Lietuvos karo pajėgų lėktuvo dalyvavimą taikos palaikymo operacijoje balsavo Valstiečių partijos narys Viktoras Rinkevičius, liberalas Vladas Žalnerauskas bei radikalios Lietuvos liaudies sąjungos "Už teisingą Lietuvą" pirmininkas Julius Veselka.

J.Veselka pareiškė, jog "geriau pasiųsti šį lėktuvą skraidyti iš Vilniaus į Kauną, iš Vilniaus į Kėdainius". Karinis transportinis lėktuvas bus siunčiamas kartu su 5 karių skraidančiuoju personalu ir 2 karių antžeminiu aptarnaujančiu personalu. Lėktuvas "An-26" gali gabenti iki 38 žmonių bei krovinių iki 5,5 t.

Planuojama, kad 2001 metų balandžio-rugsėjo mėnesiais Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvo dalyvavimas operacijose krašto apsaugos biudžetui papildomai, palyginti su tų pačių karių tarnyba ir lėktuvo išlaikymu Lietuvoje kainuos 1,7 mln. litų.

Šios lėšos bus skiriamos iš Krašto apsaugos biudžeto. Anot KAM, šiuo metu taikos operacijoje Kosove tarnybą atlieka 30 Lietuvos karių, o operacijoje Bosnijoje - 2 kariai.

NSGK pirmininkas Alvydas Sadeckas teigė, jog tai bus proga įrodyti, jog ne tik Lietuvos kariai, bet ir jos turima technika yra pajėgi dalyvauti bendrose NATO operacijose.

Jis priminė, jog neseniai Seime kalbėjęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Dennisas Hastertas pagyrė Lietuvą už jos indėlį dalyvaujant taikos palaikymo operacijose.

"Šiandien, pietinėje Balkanų dalyje, kur vėl užvirė etniniai nesutarimai, Lietuvos kariai taikos palaikymo procese stovi petys į petį su Jungtinių Valstijų pajėgomis. Akivaizdu, kad Lietuva jau remia bendrą saugumą Europoje", sakė praėjusią savaitę savo kalboje Seime D.Hastertas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.