aA
Buvęs omonininkas Aleksandras Ryžovas, kuriam Lietuva yra pateikusi įtarimus dėl dalyvavimo Medininkų žudynėse, stojo prieš teismą Sankt Peterburge (Rusija) dėl nusikalstamos gaujos sukūrimo.
Medininkų bylos įtariamasis A.Ryžovas teisiamas Sankt Peterburge
Aleksandras Ryžovas
© PD nuotr.

Ketvirtadienį Sankt Peterburgo miesto teismo teisėjų kolegija pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl nusikalstamos gaujos sukūrimo, inkasatorių užpuolimo, verslininko pagrobimo, vagystės, užpuolimo, žmogžudystės. Vienas iš kaltinamųjų - A.Ryžovas, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Regnum".

Pats A.Ryžovas savo kaltę neigia.

Bylos duomenimis, gauja 2005 metų rugpjūčio 29 dieną užpuolė tris Rusų bankininkystės namų darbuotojus, vežusius 33 mln. rublių (apie 3,3 mln. litų). Pistoletais ir automatais ginkluoti bei uniformą su užrašu "FSB" (Federalinė saugumo tarnyba) dėvintys užpuolikai buvo su kaukėmis. Riktelėję, kad "dirba FSB", jie pagrobė pinigus.

Netoli nuo įvykio vietos rastas užpuolikų automobilis. Jame aptikti Andrejaus Šalonino, Andrejaus Novožilovo ir A.Ryžovo pirštų antspaudai. Įtariamieji buvo sulaikyti 2007 metų pavasarį.

Lietuvos prokurorai buvusiam tuometinės Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikui A.Ryžovui yra pateikę įtarimus dėl dalyvavimo nužudant Lietuvos pareigūnus 1991 metų liepos 31 dieną Medininkų pasienio poste.

Lietuvos prokuratūros daug kartų kreipėsi į Rusiją su teisinės pagalbos prašymais, kad A.Ryžovo atžvilgiu būtų pritaikyti įvairūs procesiniai veiksmai, bet pernai rudenį gautas atsakymas, jog šis Rusijos pilietis Lietuvai nebus išduotas.

A.Ryžovui yra išduotas Europos arešto orderis.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme vyksta kito kaltinamojo šioje byloje - taip pat buvusio omonininko Konstantino Michailovo (buvusio K.Nikulino) - teismo procesas.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo bei A.Ryžovo - yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, "Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios OMON smogikai iš Rygos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.