aA
Šiaulių apygardos prokuratūra paprašė pripažinti kaltu dėl Lietuvos gyventojų genocido buvusį sovietų NKVD karininką Petrą Raslaną ir nuteisti jį kalėti iki gyvos galvos.
Tuo tarpu teisiamąjį ginantis advokatas teismo posėdyje pirmadienį prašė jo ginamąjį išteisinti.

Nuosprendį genocido byloje teismas skelbs balandžio 5 dieną.

Pagal Lietuvos įstatymus, genocidas yra sunkus nusikaltimas. Anksčiau už šį nusikaltimą grėsė ir mirties bausmė. Lietuvoje panaikinus mirties bausmę, maksimali bausmė už šį nusikaltimą pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos.

87 metų Rusijoje gyvenantis ir šios šalies pilietybę turintis teisiamasis P.Raslanas teismo posėdžiuose nedalyvauja. Manoma, kad teismo nuosprendis faktiškai nebus įvykdytas, nes Rusija tikriausiai nei6duot7 savo piliečio P.Raslano. Lietuvos ir Rusijos teisinės pagalbos sutartyje numatyta, kad šalys savo piliečių neišduoda.

Gavusi žodinį Maskvos teisėsaugos institucijų patvirtinimą, kad Balašichos miestelyje prie Maskvos gyvenančiam 87 metų kaltinamajam yra įteikta kaltinamoji išvada, kovo 19 dieną teisėjų kolegija nusprendė pradėti bylos nagrinėjimą.

Vieno pagrindinių Rainių žudynių kaltinamųjų P.Raslano bylos nagrinėjimą teismui nepavykdavo pradėti nagrinėti bylos nuo 1999 metų, nes Lietuva niekaip nesulaukdavo patvirtinimo iš Rusijos, kad P.Raslanas gavo kvietimą į teismą ir jam įteikta kaltinamoji išvada.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.