aA
Traukinys, kuriuo iš Prancūzijos grąžinamos branduolinės atliekos, antradienį per Vokietiją važiuoja itin sustiprinto saugumo sąlygomis - tai didžiausia taikos metu surengta saugumo operacija.
Radiation
Traukiniui vidurnaktį kirtus Vokietijos sieną netoli Karlsrūhės, policininkams iškart teko nuo bėgių nutempti maždaug 15 demonstrantų, kurie ketino neleisti sąstatui važiuoti toliau. Kiek anksčiau nuo bėgių teko šalinti šakas ir kitokias kliūtis. Prožektoriais pasišviesdami sraigtasparniai galimų bėgių pažeidimų ieškojo iš oro.

Prie 500 km ilgio geležinkelio linijos, kuria traukinys su branduolinėmis atliekomis lėtai važiuoja nuo pasienio į branduolinių atliekų "kapines" Gorlėbene, į pietus nuo Hamburgo, budi 30 tūkst. policininkų ir specialiųjų pajėgų karių. Taip mėginama išvengti susirėmimų, kurie lydėjo paskutinįjį atliekų gabenimą į Vokietiją prieš trejus metus.

Netoli sienos esančiame Vėrte vokiečių policininkai pakeitė traukinį lydėjusius prancūzus. Prie dviejų policijos vagonų ir šešių pusvagonių su branduolinių atliekų konteineriais "Castor", kurie gabenami iš Hago perdirbimo gamyklos netoli Šerbūro, vietoje prancūzų lokomotyvo buvo prijungtas vokiečių lokomotyvas.

Pirmadienį sąstatas be incidentų pervažiavo šiaurės Prancūziją. Vokietijoje netoli sienos jį pasitiko maždaug 250 protestuotojų, tačiau tai tik pati pradžia, nes manoma, kad prie Gorlėbeno įvyks daug didesnės protesto akcijos.

Vėlai antradienį sąstatas turi atvažiuoti į Daneburgą netoli Liūneburgo. Paskutiniuosius 25 km į Gorlėbeną pusvagoniai su branduolinėmis atliekomis bus nutempti trečiadienį - jei viskas vyks pagal planą.

Aplinkosaugininkų grupės, kurioms nepatinka vyriausybės sprendimas atnaujinti branduolinių atliekų pergabenimą, sako, kad šioje teritorijoje protesto akcijose pasirengę dalyvauti 10 tūkst. žmonių. Pirmadienį čia buvo suimta maždaug 150 žmonių, nes demonstrantai ėmė veržtis pro policijos užtvaras norėdami surengti sėdimąjį streiką.

Kai kurie aktyvistai ant geležinkelio bėgių įrengė kliūtis, o kai kur net sugadino bėgius ar elektros perdavimo linijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.