aA
Įtakingu cigarečių kontrabandininku Europoje laikomo vokiečio Andreaso Nimptschke's pėdsakų ieškoma ir Lietuvoje. Jis pradingo iš Vokietijos specialiojo būrio "Tarot" akiračio.
  • Su Lietuva - daug sąsajų
  • Globojo nematoma ranka

    Praėjusį ketvirtadienį nuo pat šeštos valandos ryto "Tarot" būrio kovotojai šalo pasaloje prie 38 metų A.Nimptschke's namų Hamburgo priemiestyje Nordheide.

    Pareigūnai tikėjosi uždėti antrankius vienam Europos šešėlinio pasaulio garsenybių, įtariamam nusikalstamos organizacijos sukūrimu, cigarečių kontrabanda stambiu mastu ir mokesčių slėpimu.

    Tačiau įtariamajam pavyko pergudrauti teisėsaugos pareigūnus ir pasislėpti.

    Su Lietuva - daug sąsajų

    Andreasą Nimptschke'ę su Lietuva sieja ne tik jo lietuvė žmona šiaulietė Vaida, bet ir cigarečių verslas.

    Drauge su keturiais lietuviais šis Vokietijos pilietis buvo sukūręs dvi bendroves "Nimtech" ir "Tora", kurios keletą metų užsiėmė koncerno "Reemtsma" cigarečių importu į Lietuvą ir jų gabenimu į Baltarusiją bei Rusiją.

    Vokietijos pareigūnai nustatė, jog "Nimtech" didžiuliais kiekiais siųsdavo į Rusiją "Reemtsma" cigaretes - daugiausia "West" - kurios dažnai Rusijos nepasiekdavo. Su suklastotais dokumentais jos būdavo atgabenamos į Lietuvą, o iš čia, paslėptos po įvairiais daiktais, grąžinamos atgal į Vokietiją.

    Globojo nematoma ranka

    Buvo įtariama, kad kontrabandinius krovinius Lietuvoje sutikdavo ir prižiūrėdavo bendrovė "Tora", valdoma tų pačių akcininkų.

    Vienas buvusių "Toros" akcininkų Valdas Jakutis "Lietuvos rytui" neigė, jog "Toros" akcininkai kaip nors susiję su kontrabanda, kuria įtariamas A.Nimptschke.

    Tuo patikėti sunku, nes kažkas Lietuvoje sėkmingai globojo iš Vokietijos siunčiamus "Nimtech" kontrabandinius krovinius.

    Net tos nelegalios cigarečių siuntos, kurios buvo pakliuvusios į Lietuvos muitininkų bei policijos pareigūnų rankas, buvo grąžintos į Vokietiją, o "Nimtech" Lietuvoje iškeltos baudžiamosios bylos - nutrauktos.

    Bendros Vokietijos bei Lietuvos pareigūnų pastangos pričiupti kontrabandininkus nuolat baigdavosi nesėkme. A.Nimptschke'ę kažkas įspėdavo apie rengiamas operacijas.

    Siekdamas įgyti tuo metu į valdžią kopusių konservatorių palankumą, A.Nimptschke 1995-ųjų pabaigoje suteikė beprocentį kreditą šios partijos dar kontroliuojamam dienraščiui "Lietuvos aidas".

  • "Lietuvos rytas"