aA
Daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų šalies narystę NATO sieja su stabilumu ir užsienio investicijų augimu. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" Užsienio reikalų ministerijos užsakymu atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 51,2 proc. žmonių yra įsitikinę, kad Lietuvos narystė NATO užtikrintų saugumą, stabilumą, skatintų užsienio investicijų atėjimą į Lietuvą.
Lietuva žengia į NATO
Lietuva žengia į NATO
© KAM
23,6 proc. respondentų mano, kad Lietuva turi tapti NATO nare tam, kad būtų apsaugota nuo galimos Rusijos grėsmės. Atitinkamai 19,8 proc. ir 19,7 proc. dalyvavusiųjų apklausoje tiki, kad narystė NATO galutinai įtvirtintų Lietuvos valstybingumą ir apsaugotų demokratines vertybes.

Apklausos duomenimis, 16,7 proc. respondentų Lietuvos narystė Aljanse atrodo naudinga tuo, kad gynyba, esant NATO nare, būtų pigesnė ir efektyvesnė, nei ginantis pavieniui. 27,5 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog Lietuvai narystė NATO nereikalinga.

Tyrimas parodė, kad 42,1 proc. Lietuvos gyventojų apsisprendimui dėl Lietuvos narystės NATO neturi įtakos jokių užsienio valstybių pozicija dėl NATO plėtros, tačiau 41,1 proc. respondentų pripažino, jog jų nuomonei dėl Lietuvos narystės Aljanse svarbi JAV pozicija. Rusijos įtaką sprendimui dėl Lietuvos narystės NATO jaučia 17 proc. respondentų.

Patikimiausią informaciją apie Lietuvos siekį tapti NATO nare daugiau nei pusė apklaustųjų gauna iš Lietuvos televizijų ir prezidento (atitinkamai 54,9 ir 54,5 proc.). Tarp kitų patikimų šaltinių įvardinta nacionalinė spauda, radijo stotys, o taip pat URM ir KAM, šeimos nariai, draugai, kaimynai, vietinė žiniasklaida ir Vyriausybė. Rusijos žiniasklaidos informacija šiuo klausimu pasitiki tik 8,5 proc. respondentų.

Apklausos metu, kuri vyko kovo 8-11 dienomis, apklausta 1063 respondentai 18 miestų ir 56 kaimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.