aA
Maždaug tūkstantis protestuotojų prieš Prancūzijos branduolinių atliekų išvežimą į Vokietiją, pirmadienį užblokavo geležinkelio bėgių atkarpą, kurią turi kirsti atliekas gabenantis traukinys.
Nuclear
Protestuotojams pavyko prasibrauti pro policijos užtvaras ir užblokuoti bėgius netoli šiaurinio Vokietijos miesto Liūneburgo, kur traukinys su šešiais branduolinių atliekų pakrautais pusvagoniais turėtų pravažiuoti antradienį. Policija mėgina išvaikyti demonstrantus.

Kitame bėgių ruože netoli Narendorfo miestelio, įvyko policijos ir protestuotojų susirėmimas. Policijos pranešimu, maždaug 200 aktyvistų išardė geležinkelio bėgių atkarpą.

Policijai pamėginus įsikišti, protestuotojai sulipo į netoliese augusius medžius ir ėmė svaidyti deglus, pranešė policijos atstovas spaudai.

Kaimyniniame Dalenbugo miestelyje policija sulaikė maždaug 150 demonstrantų. Traukinys, stebimas tik kelių protestavusių žmonių, priešaušriu išvyko iš Valonjo kaimelio, esančio netoli Hago branduolinio kuro perdirbimo centro Lamanšo sąsiaurio pakrantėje. Vokietijos sieną į šiaurę nuo Strasbūro jis pasieks 23 valandą vietos (ir Lietuvos) laiku.

Jis kirs Vokietijos Liūneburgo miestą ir antradienio vakarą pasieks kaimyninį Danenbergą. Trečiadienį branduolinės atliekos bus perkrautos į sunkvežimius ir nugabentos į saugyklą Gorlebene už 25 kilometrų.

Paskutinis toks atliekų pergabenimas 1997 metais didelius policijos ir protestuotojų susirėmimus. Kitais metais saugumo sumetimais Vokietija uždraudė tokius pervežimus, bet Prancūzija įrodinėjo, kad Hago gamykloje atliekų palikti negalima.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.