aA
Kaip pranešė BNS Latvijos ambasados pirmasis sekretorius Vilmaras Heninis, notoje, įteiktoje Baltijos šalis kuruojančiam Rusijos URM departamentui, pareikštas "griežtas pasipiktinimas dar vienu vandalizmo aktu" prie ambasados.

Latvijos diplomatai nurodo, jog tokiais incidentais pažeidžiama Vienos diplomatinių santykių konvenciją, ir reikalauja, kad Rusijos valdžia suremontuotų sugadintą ambasados pastato fasadą.

Pasak V. Heninio, Rusijos diplomatai apgailestavo dėl incidento ir pažadėjo nuodugniai jį ištirti.

Chuliganai, manoma, kad Rusijos nacionalbolševikų partijos nariai, naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, apie 4 valandą, apipylė Latvijos ambasados Maskvoje pastato fasadą dažais bei kažkokiu aitraus kvapo skysčiu ir išdaužė dalį langų. Niekas iš žmonių nenukentėjo.

Pasak V. Heninio, užpuolikai išdaužė kelis antro ambasados aukšto langus ir fasadą apipylė kažkokiu dvokiančiu, panašiu į dažus ar degutą skysčiu.

"Kvapas nepakeliamas, net ambasados viduje, dirbti neįmanoma", pasiskundė diplomatas.

Pasak V. Heninio, jokių pėdsakų, kurie rodytų, jog incidente dalyvavo nacionalbolševikai, nėra, bet kai kurios Maskvos žiniasklaidos priemonės gavo kažkokią faksimilę, kur tiesiai sakoma, kad antpuolį surengė RNBP nariai.

Jis taip pat pažymėjo, jog išorinė apsauga - Rusijos milicininkas - vėl niekaip nemėgino sutrukdyti užpuolikų kėslų.

Tai jau ne pirmas išpuolis prieš ambasadą, kai išorinė apsauga, kurios postas yra už 20-25 metrų, dedasi nieko nematanti", sakė V. Heninis.

Pastaruoju metu prie Latvijos atstovybių pastatų buvo įvykdyti keli vandalizmo aktai.

Gruodį nežinomi asmenys dažais ištėpliojo Latvijos ambasados Maskvoje sieną, ir ambasada Rusijos užsienio reikalų ministerijai įteikė protesto notą dėl šio incidento.

Sausio viduryje vandalizmo aktas įvykdytas prie Latvijos generalinio konsulato Sankt Peterburge, kur į konsulato pastato sieną buvo sudaužyti keli atsinešti indai su dažais.

URM atstovai sieja šiuos incidentus su tuo, kad Latvijoje teisiami buvę sovietiniai veteranai, tarp jų - raudonasis partizanas Vasilijus Kononovas, kuriam paskelbtas nuosprendis šešerius metus kalėti už taikių gyventojų žudymą Antrojo pasaulinio karo metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.