aA
Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovas teigia nusivylęs Rusijos prezidento perspėjimais apie NATO plėtros neva keliamą pavojų.
"Rusijos prezidento pasisakymai dėl NATO plėtros ir galimybes Baltijos valstybėms tapti NATO narėmis nuvylė, nes iš esmės kartojamos senos, atspindinčios šaltojo karo dvasią formuluotės, kurių esmė - neleisti, įtakoti, dominuoti", sakoma penktadienį paskelbtame URK pirmininko Audroniaus Ažubalio pareiškime.

Jo nuomone, Vladimiro Putino pasakymai rodo, kad Rusijos politika, kaip ir seniau, siejama su senoviniu, teritoriniu mąstymu, o ne europietiškomis vertybėmis: pagarba žmogaus teisėms, tautų apsisprendimo teisei ir laisvei reikšti įsitikinimus.

A. Ažubalis teigia, jog jam kelia nerimą tai, kad V. Putinas "savo pareiškimais iš esmės imasi revizuoti galiojančią Lietuvos ir Rusijos 1991 metų sutartį".

Šiame susitarime sakoma, kad šalys pripažįsta viena kitos teisę savarankiškai įgyvendinti savo suverenitetą gynybos ir saugumo srityse joms priimtinomis formomis, prisidėdamos prie nusiginklavimo ir įtampos mažinimo Europoje proceso, taip pat ir per kolektyvinio saugumo sistemas.

URK vadovas įsitikinęs, kad nuoseklus Lietuvos ir Vakarų demokratijų darbas santykiuose su Rusija atneš teigiamų rezultatų, ir Rusijos politikai suvoks, kad NATO užtikrina stabilumą ne tik jos nariams, bet ir kaimynams.

V. Putinas ketvirtadienį Berlyne pareiškė, kad Baltijos šalių priėmimas į Aljansą sukeltų pavojų Rusijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.