aA
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės specialistai prognozuoja, jog šiais metais Lietuvoje daugės sergančiųjų dizenterija.
Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų registro duomenimis, per penkis pirmuosius šių metų mėnesius bakterinės dizenterijos atvejų buvo užfiksuota 36 proc. daugiau, nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Nuo 1999 metų sausio iki gegužės buvo įregistruoti 327 ligoniai, o per penkis pirmuosius šių metų mėnesius dizenterija sirgo 446 Lietuvos gyventojai. Specialistai mano, kad realus susirgusiųjų skaičius gali būti didesnis.

Iš viso bakterine dizenterija 1999 metais sirgo 1 543 žmonės, 1998 metais - 1 771 asmuo.

Dizenterija - storosios žarnos gleivinės uždegimas, pasireiškiantis viduriavimu. Infekcijos šaltinis yra sergantieji ūmia bakterine šigelioze ir sveiki bakterijų nešiotojai.

Dizenterija suaktyvėja vasarą, ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

Itin pavojinga, kai šia liga serga asmens higienos nesilaikantys maisto gamybos ir prekybos darbuotojai, nešvariomis rankomis galintys užkrėsti maisto produktus - pieną, sūrį, varškę, daržoves ir vaisius. Susirgti dizenterija galima vartojant ir šios ligos sukėlėjais užkrėstą vandenį.

Specialistų teigimu, vartojant neapdorotus pieno produktus galima užsikrėsti ne tik dizenterija, bet ir erkiniu encefalitu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.