aA
Mokslininkai paskelbė, jos druskoje esantis jodidas gali lemti sėklidžių bei spermos kiekio sumažėjimą.
Ši prielaida buvo ištirta eksperimentuose su žiurkėmis, iš kurių maisto raciono pašalinus jodidą, buvo pastebėtas spermos pagausėjimas bei sėklidžių padidėjimas.

Jodidas yra reikalingas organizmui tam tikro hormono gaminimui, kuris yra labai reikšmingas vystantis smegenims. Šio elemento trūkumas gali lemti protinio vystymosi sutrikimus, todėl tikrai nepatartina jo atsisakyti.

"Yra pavojus, kad išgirdę mūsų išvadas kai kurie žmonės gali jas ne taip suprasti ir nuspręsti, kad spermos kiekis yra daug svarbesnis už smegnų vystymąsi," teigė "Dow Chemical" kompanijos Sveikatos ir aplinkos tyrimų laboratorijos vadovas Jamesas Crissmanas. Kita vertus, yra nemažai mokslininkų, kurie abejoja šių tyrimų rezultatais, teigdami jog spermos kiekio analizės rezulatai dažnai yra per daug kintantys, kad galima būtų padaryti objektyvias išvadas.

"Mes žinome, kad kažkas vyksta, tačiau negalime nustatyti kas iš tikrųjų lemia spermos sumažėjimą," sakė Londono medicinos mokyklos mokslininkas Gulamas Bahaduras. "Aš nemanau, kad žiurkių tyrimų rezultatai gali būti pritaikyti žmonėms, nes gyvūnų ir žmonių modeliai yra visiškai skirtingi". Crissmano ir jo kolegų tyrimo rezultatai buvo paskelbti "Toxicological Sciences" žurnale.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.