aA
Vengrijos vyriausybė tikrins, ar šalies laikraščių, radijo bei televizijos redaktoriai praeityje yra priklausę fašistinėms ir komunistinėms organizacijoms.
Taip per trečiadienį ryte pasibaigusią sesiją nusprendė šalies parlamentas.

Parlamentarai išplėtė 1994 metais priimtą įstatymą, kuris leidžia tikrinti aukštų vyriausybės pareigūnų ir parlamentarų politinę praeitį. Dabar bus galima tikrinti redaktorius, dirbančius valstybiniuose televizijoje, radijuje ir naujienų agentūroje, taip pat - politikos temomis rašančiuose leidiniuose, kurie visi yra privatūs. Be to, bus tikrinama ir teisėjų, prokurorų bei tų asmenų, "kurie gali tiesiogiai ar netiesiogiai paveikti visuomenės nuomonę" politinė praeitis.

Ekspertų grupė aiškinsis, ar minėtuose postuose dirbantys asmenys iki Antrojo pasaulinio karo priklausė fašistinei organizacijai, o po 1956-ųjų antisovietinės revoliucijos - komunistinei milicijai. Be to, bus aiškinamasi, ar jie komunistinės eros laikais yra dirbę slaptojoje policijoje.

Ekspertai apie savo tyrimo rezultatus informuos šioms organizacijoms priklausiusius asmenis ir paprašys jų atsistatydinti. Jeigu jie atsisakytų tai padaryti, tyrimo išvados būtų paskelbtos viešai.

Kol kas Vengrijos žiniasklaida į naująjį įstatymą labai priešiškai nesureagavo.

Įstatymo šalininkai konservatoriai teigia, jog jis skirtas įtakingų asmenų apsaugojimui nuo šantažo, o dauguma Vengrijos žurnalistų esą per daug jauni, kad būtų priklausę minėtoms organizacijoms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.