aA
Seimo narius Gediminą Kirkilą ir Bronių Bradauską darbas parlamente, regis, mirtinai išvargino. Nesulaukę Seimo sesijos pabaigos, kuri numatoma kitą savaitę, jie jau mėgaujasi atostogomis užsienyje. Už tai jiems žadamos griežtos nuobaudos.
Viduržemio jūra, Ispanija.
Viduržemio jūra, Ispanija.
© Corbis

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos nariai G.Kirkilas ir B.Bradauskas Seime nepasirodė visą savaitę. Kur jie yra ir ką veikia, nežino nei parlamento vadovai, nei frakcijos kolegos. Tačiau, pasak LŽ šaltinių, B.Bradauskas su žmona Danguole atostogauja Ispanijoje. Manoma, kad šioje šalyje laiką leidžia ir G.Kirkilas su savo antrąja puse Liudmila. Neoficialiai teigiama, kad poilsiui buvusio premjero šeima pasirinko Ispanijai priklausančias Kanarų salas. Nei su G.Kirkilu, nei su B.Bradausku LŽ telefonu susisiekti vakar nepavyko.

Neteisėtai atostogaujantiems G.Kirkilui ir B.Bradauskui Seimo valdyba bei LSDP frakcija žada skirti griežtas nuobaudas. Už ankstesnę poilsinę išvyką darbo metu G.Kirkilas taip ir liko nenubaustas.

Apie G.Kirkilo ir B.Bradausko atostogas jų kolegos Seime žino labai nedaug. G.Kirkilas praėjusį savaitgalį paskambino LSDP frakcijos seniūnui Algirdui Butkevičiui ir pranešė išvykstąs atostogauti į užsienį, tad nebūsiąs Seime savaitę. B.Bradauskas apie savo planus seniūno apskritai neinformavo.

Žada bausti

A.Butkevičius nežino, kodėl jo frakcijos kolegos nusprendė be leidimo išvykti atostogauti. Socialdemokratų lyderis svarstė, kad tai galėjo lemti tam tikri politiniai įpročiai. "Manau, per daugybę metų kai kuriems politikams susiformuoja požiūris, kad poilsiauti ir dirbti jie gali kada panorėję", - LŽ aiškino jis.

A.Butkevičius piktinosi neatsakingai pasielgusiais frakcijos kolegomis. "Tokias atostogas vertinu labai neigiamai. Kai jie grįš, svarstysime jų elgesį LSDP frakcijoje, o galbūt ir partijos prezidiume", - tikino partijos vadovas.

Jis tikisi, kad G.Kirkilui ir B.Bradauskui nepavyks išvengti atsakomybės. A.Butkevičius užsiminė, jog nedrausmingi politikai gali būti nubausti ir formuojant rinkimų sąrašus ar renkant atstovus į partijos organus.

Ne pirma nuodėmė

Ekspremjeras G.Kirkilas jau ne pirmą kartą išdumia atostogauti prasilenkdamas su įstatymais. Balandį jis taip pat kuriam laikui metė darbus Seime ir niekam nepranešęs išvyko su žmona pailsėti. Kalbėta, kad ir tada Kirkilai mėgavosi pavasariška šiluma Kanaruose.

Tąsyk iš kelionės grįžęs G.Kirkilas buvo nekalbus. LŽ jis tvirtino, kad buvo išvykęs tvarkyti asmeninių reikalų ir nieko plačiau nekomentuosiąs. Tuomečio Seimo opozicijos lyderio atostogos sudomino Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (EPK). Jos nariai už G.Kirkilo praleistus plenarinius posėdžius parlamento valdybai rekomendavo nuskaičiuoti dalį politiko atlyginimo. Tačiau Seimo vadovybė į socialdemokrato pravaikštas pažiūrėjo atlaidžiai ir jo nenubaudė.

Abejonių yra sukėlusios ir egzotiškos B.Bradausko kelionės. Ankstesnės Seimo kadencijos metu socialdemokratas vieną tarpušventį nuo Kalėdų iki Naujųjų metų su žmona leido Maldyvų salose. Tiesa, tokias jo atostogas palaimino Seimo valdyba.

Tikisi principingumo

Vakar LŽ kalbintas Seimo EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas piktinosi nedrausmingų kolegų G.Kirkilo ir B.Bradausko elgesiu.

"Neįsivaizduoju, kaip galima suderinti darbą su atostogomis. Arba dirbi, arba atostogauji", - aiškino jis. A.Salamakinas patikino, kad jo vadovaujama komisija apsvarstys neteisėtai atostogaujančių parlamentarų elgesį ir dėl to kreipsis į Seimo valdybą.

"Tikiuosi, kad šįsyk ji bus principinga ir G.Kirkilui bei B.Bradauskui sumažins atlyginimus. Šios problemos nuošalyje neturėtų likti ir LSDP frakcija. Ji turėtų imtis reikiamų priemonių dėl savo narių neteisėtų išvykų", - pažymėjo parlamentarų etikos sergėtojas.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė taip pat neigiamai įvertino G.Kirkilo ir B.Bradausko išvykas. "Kuo jie skiriasi nuo mūsų, dabar sėdinčių ir dirbančių? Taisyklės visiems turi būti vienodos", - vakar sakė ji.

I.Degutienės nuomone, neteisėtoms Seimo narių išvykoms kelią galėtų užkirsti tik pataisytas Seimo statutas. Esą dabar jo nuostatos kiek per lanksčios.

"Reikia aiškiai reglamentuoti nuobaudas, gresiančias praleidus Seimo posėdžius dėl nepateisinamos priežasties. Tikiuosi, kad tai pavyks padaryti rudenį", - vylėsi ji.