aA
Po Prezidentės išrinkimo naujai formuojama Vyriausybė sulaukė tikro smūgio – suskilo valdančiai koalicijai priklausanti Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija. Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas su dar šešiais (iš 19) frakcijos nariais sukūrė naują „Ąžuolo“ frakciją.
S.Stoma: A.Valinskas kvailioja bijodamas prarasti postus
© A.Solomino nuotr.

„Čia net patys protingiausi jau nebesupranta, kas vyksta. Kvailioja Arūnas Valinskas bijodamas prarasti savo ir savo draugelių postus“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė TPP frakcijoje likęs Saulius Stoma.

Ar susipykote dėl to, kad jūsų pusė norėjo pakeisti du partijai atstovaujančius ministrus – Gediminą Kazlauską ir Remigijų Vilkaitį?

Mes norėjome juos tiesiog kontroliuoti. Kaip normalioje partijoje priklauso, jie turi ateiti į frakciją, atsiskaityti, informuoti, kas vyksta Vyriausybėje. A.Valinskas to nenorėjo, nes visi jam atsiskaitydavo asmeniškai.

„Ąžuolas“ nueis į Liberalų sąjūdį, jūsų pusė – pas liberalcentristus, ir bus partijos pabaiga?

Ana pusė jau nuėjo, o mes niekur nesiruošiame eiti. Mes turime partiją, aišku, ji vegetuoja, nes 3 mėnesiams jos veikimas buvo absoliučiai paralyžiuotas. Pamažu mes atstatysime partinę veiklą, frakcija remsis į partiją, į visuomenę, ir pradėsime žaisti pagal elementarias demokratinės politikos taisykles.

Ar tebėra partija? Kas jai vadovauja, jei įstatai neįregistruoti?

Vasarį įvyko partijos suvažiavimas, jo teisėtumo niekas neginčija. Pagal naujus įstatus, kurie faktiškai vienbalsiai priimti, jame išrinkta nauja valdžia – prezidiumas ir pirmininkas. Ir formalus pažeidimas – A.Valinskas tų įstatų nepasirašė. Kas teisesnis, ar pirmininkas, kuris kažkodėl nepasirašė, ar visas partijos suvažiavimas? Man taip viskas akivaizdu, o teismas nusprendė, kad įstatai negalioja.

Ar valdančiajai koalicijai gresia griūtis, ar abi pusės gražiai gyvensite koalicijoje?

Iš mūsų pusės pavojus koalicijai tikrai negresia. Iš A.Valinsko gal gresia. Vienintelis jo tikslas – kuo ilgiau išsilaikyti Seimo pirmininko poste. Jei sugebės šitoje koalicijoje jį išlaikyti, tai negriaus koalicijos, jei pamatys, kad atsiranda sąlygų turėti postą kairės pusės koalicijoje, eis ten.

Jus patį kvietė kelios kitos frakcijos. Neinate?

Kviečia mane ir iš kairės, ir iš dešinės – iš visur. Aš tuo džiaugiuosi, bet kol yra bent mažiausia viltis, kad mes susitvarkysime,ir partija pradės dirbti, nesiruošiu niekur eiti. Jei iš partijos liks tuščia vieta, tai reikės galvoti, ar naują partiją kurti, ar eiti prisijungti prie ko nors.

Ar iškart nematėte, kad ta partija susikūrė tik kaip šou elementas?

Taip, ji susikūrė kaip grupelės draugų projektas, įšokome į tą Seimą iš gatvės. Bet paskui parašėme tikrai gerą programą, kuri remiasi 1956 m. Antano Maceinos surašyta Pilnutinės demokratijos programa. Pradėjome dirbti – plėsti skyrius, priimti naujus žmones. A.Valinskas suprato: jei partija taps demokratine, o ne jo brendžio sugėrovų pulkelis, tai jis nesugebės būti demokratinis lyderis.

„Valstiečių laikraštis“