aA
Skilus Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijai, į viešumą iškilo istorija dėl galimo fiktyvaus Seimo narės Astos Baukutės padėjėjo įdarbinimo Seime. Pati parlamentarė tikina esanti šmeižiama, tuo metu buvusi jos darbuotoja patvirtina, kad vienas padėjėjas galėjo būti įdarbintas fiktyviai.
Seime - detektyvas dėl galimo fiktyvaus A.Baukutės padėjėjo įdarbinimo
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Buvusi A.Baukutės padėjėja Viktorija Barkauskaitė BNS penktadienį patvirtino dirbusi Seimo narės padėjėja nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų balandžio. Ji teigė buvusi įdarbinta pusantro etato. 

"Dirbau, labai gražiai sutarėm, keturis mėnesius, tačiau vėliau interesai ir požiūriai į kai kuriuos dalykus išsiskyrė ir nesutikau atlikti kai kurių paliepimų", - sakė V.Barkauskaitė. Ji teigė, kad parlamentarės pavedimu taip pat 1,5 etato buvo įdarbintas ir dar vienas padėjėjas - Jonas Stasiukynas. 

"Jo darbe aš niekada nemačiau", - pasakojo V.Barkauskaitė. 

Anot jos, J.Stasiukynas buvo įdarbintas šių metų kovą, tačiau atleistas jau po mėnesio - balandį.

Paklaustas, ar minėtas įdarbinimas galėjęs būti fiktyvus, V.Barkauskaitė atsakė: "Aš manau, kad tai galėjo būti fiktyvu". 

Teigiama, kad parlamentarė galėjo pasisavinti fiktyviai įdarbinto padėjėjo atlyginimą. Tačiau esą jos netenkino per mažas atlygis. 

1,5 etato Seimo kanceliarijoje įdarbintas asmuo esą buvo per žemos kategorijos - B kategorijos politinio pasitikėjimo tarnautojas, gavęs apie 2000 litų į rankas atlygį. Parlamentarė neva prašiusi įdarbinti aukštesnės - A - kategorijos padėjėją. Tokiu būdu neva siekta gauti maždaug 800 litų didesnį fiktyviai įdarbintojo atlygį. 

V.Barkauskaitė kategoriškai neigė, esą įdarbintasis asmuo buvo jos rekomenduotas, kaip kad žurnalistams tikino A.Baukutė. 

"Manau, kad pati Seimo narė nelabai yra mačiusi tą žmogų. Aš tik žinojau, kad jis - vilnietis", - sakė V.Barkauskaitė. 

Buvusi Seimo narės padėjėja taip pat sakė nerašiusi jokio pareiškimo, tačiau apie kai kurias keistas parlamentarės formuluotas užduotis pranešusi frakcijai, atsiklausdama, ar tikrai padėjėjui privalu tokias užduotis vykdyti. 

Tuo metu A.Baukutė tikino prieš savaitę sužinosi apie jai metamus kaltinimus. Ji teigė, kad Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas jai parodė buvusios jos padėjėjos pareiškimą, adresuotą "ikiteisminio tyrimo institucijai". 

Parlamentarė tikino, jog minėta istorija - melas ir sakė besikreipsianti "į teismą dėl šmeižto". Buvusi jos padėjėja savo ruožtu taip pat teigė esanti "šmeižiama ir juodinama". 

A.Baukutė tikino nesinaudojusi savo padėjėjų banko kortelėmis ir jokių pinigų nesisavinusi.

Tiesa, klausiama, ar buvo įdarbinusi vieną ar kelis padėjėjus, parlamentarė painiojosi atsakydama. Iš pradžių teigdama, kad J.Stasiukyno įdarbinusi nebuvo, vėliau kelis kartus žurnalistų perklausta pripažino, kad J.Stasiukynas buvo įdarbintas ir vėliau atleistas. 

Paklausta, kokias užduotis atliko J.Stasiukynas, A.Baukutė atsakė: "Visas užduotis perduodavau per Viktoriją. Aš ja labai pasitikėjau". A.Baukutė taip pat teigė, kad yra mačiusi J.Stasiukyną.

A.Baukutės tvirtinimu, buvusios padėjėjos pareiškimas buvo naudojamas kaip šantažo priemonė, siekiant, kad ji nepereitų į kitą parlamentinę frakciją. 

Seimo opozicijos lyderis, partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai nusikalstamos Seimo pirmininko Arūno Valinsko veiklos slepiant padarytą nusikaltimą. 

"Seimo vadovas viešai pripažino turįs dokumentus apie nusikalstamą vieno partiečio veiklą kito partijos nario atžvilgiu. Ar po tokio pasakymo turėtume manyti, kad A.Valinskas žino apie įvykdytą nusikaltimą, tačiau jį dėl kažkokių motyvų slepia? Kas jau kas, bet teisinį išsilavinimą turintis žmogus privalo žinoti, kad nepranešimas apie nusikaltimą taip pat užtraukia baudžiamąją atsakomybę", - pareiškė V.Mazuronis. 

Seimo pirmininkas, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) partijos vadovas A.Valinskas ketvirtadienį žurnalistams pareiškė turįs medžiagos, patvirtinančios, kad kai kurie TPP frakcijos Seime nariai bandė šantažuoti frakciją grūmodami galimais ikiteisminiais tyrimais. 

"Mūsų tikslas dirbti šiai valstybei sunkiu metu - ne privatizuojant ministerijų ir atsisakant tų metodų, kurie pastaruoju metu, deja, pradėjo vyrauti TPP frakcijoje. Galiu pasakyti tiek, kad mano stalčiuje yra kopijos medžiagos, kurią atnešė vienas frakcijos narys kaip pagrindą pradėti galimą ikiteisminį tyrimą dėl kito frakcijos nario. Ir sako: "Mes turim tokių dokumentų, šis žmogus niekur neišeis". Manau, kad mūsų toks žingsnis pasitraukiant iš žmonių tarpo, kurie taip veikė yra vienintelis teisingas. Mes norime dirbti, o ne šantažuoti savo frakcijos narius, kad būtų balsuojama vienaip arba kitaip", - sakė A.Valinskas. 

Neoficialiomis žiniomis, minėtą medžiagą Seimo pirmininkui perdavė TPP narys Seimo Operatyvinės veiklos kontrolės komisijos pirmininkas Aleksandras Sacharukas. 

A.Sacharukas žurnalistams penktadienį tikino Seimo vadovui jokios medžiagos neperdavęs.

Panaši istorija dėl galimo fiktyvaus Seimo narės padėjėjo įdarbinimo buvo kilusi ir praėjusios kadencijos Seime. Tąkart buvęs "tvarkietės" Onos Valiukevičiūtės padėjėjas pareiškė, kad buvo įdarbintas fiktyviai Seimo narės padėjėju, o parlamentarė pasisavindavusi jam priklausiusį atlygį. Tiesa, per teismus šių savo teiginių buvęs Seimo narės padėjėjas neįrodė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.