aA
Vilniaus verslininko Dariaus Vaisėtos nužudyme dalyvavęs „LUX PRO“ sekretorės Monikos Elenbergaitės 21 metų draugas Mantas Adomavičius prieš aštuonerius metus, kai jam tebuvo sukakę vos dvylika, buvo pagrobtas, surištas ir kelias paras laikomas paslėptas apleistoje sodyboje po lentomis.
Mantas Adomavičius
Mantas Adomavičius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Iš jo tėvų – garsių gydytojų Eglės ir Stasio Adomavičių jaunieji Plungės gangsteriai reikalavo 10 tūkst. JAV dolerių išpirkos. Šiandien M. Adomavičiaus tėvai vėl išgyvena dramą – įtariamojo tėvas DELFI penktadienį prisipažino, kad sunkų nusikaltimą jo sūnus galėjo padaryti dėl vaikystėje patirtos traumos.

„Nuo pagrobimo praėjo daug laiko ir manau, tai turi būti susiję“, - prisipažino žinomas Žemaitijos gydytojas. Daugiau jis apie sūnaus sulaikymą ir sunkius įtarimus nenorėjo kalbėti – per daug sunku.

Visą Lietuvą prieš aštuonerius sukrėtusi tuomečio dvylikamečio M. Adomavičiaus istorija, atrodo, vėl ilgam bus prisiminta. Prokurorai pastaruoju metu Vilniuje gyvenusiam ir su „LUX PRO“ sekretore draugavusiam vaikinui pateikė įtarimus dėl tyčinio nužudymo iš savanaudiškų paskatų bei mokėjimo kortelių panaudojimo.

Ketvirtadienį į teismą atvestas M. Adomavičius visą laiką nuo žurnalistų slėpė savo veidą po džemperio gobtuvu, tačiau jis kaltę pripažįsta ir, šaltinių teigimu, duoda parodymus.

Išvaduotas kurį laiką negalėjo matyti

Kai M. Adomavičiui tebuvo vos dvylika metų ir jis tesimokė septintoje klasėje, jį pagrobė toje pačioje mokykloje besimokę 17 metų Ernestas Tebesius ir Lukas Kerpauskas.

Į buto duris paskambinęs L. Kerpauskas vaiką išviliojo į laiptinę, o paskui įgrūdę į plungiškio Rolando Ivanausko automobilį „Honda Prelude“, pagrobėjai vaiko veidą ir kepurę apvyniojo izoliacine juosta.

Berniukas buvo slepiamas Klaipėdos rajone esančio sudegusio medinio namo griuvėsiuose. M. Adomavičių pagrobėjai virvėmis pririšo prie medinės sijos, apklojo lentomis.

Vaikas buvo surastas praėjus 42 valandoms po pagrobimo. Vietą, kurioje buvo slepiama auka, apytiksliai nurodė policijos sulaikytas E. Teresius. Beveik pusantros paros lauke šalęs pagrobtas vaikas nieko nevalgė ir negėrė. Išvaduotas Mantas kurį laiką nieko nematė.

M. Adomavičių nusikaltėliai pagrobė tikėdamiesi gauti iš jo tėvų išpirką. Kitą dieną po sūnaus pagrobimo jo motinai gydytojai E. Adomavičienei paskambino L. Kerpauskas ir paprašė 10 tūkst. JAV dolerių išpirkos. Daugiau pagrobėjai berniuko tėvams neskambino.

E. Adomavičienė tuo metu buvo sakiusi, kad likus porai dienų iki pagrobimo jos sūnus dėl kažko baiminosi. Kviečiamas prie telefono, Mantas prašydavo sakyti, kad jo nėra namie. Motina buvo užsiminusi, kad E. Teresius anksčiau reketuodavo jos sūnų, prašydamas pinigų.

Be to, kaip vėliau paaiškėjo, jaunieji nusikaltėliai buvo apvogę ir Adomavičių namus – namų raktą jie pavogė iš Manto kuprinės mokykloje.

Po savaitės iškasę kūną ieškojo brangenybių

M. Adomavičius, jo draugė M. Elenbergaitė ir klaipėdietis Romanas Mironiukas buvo sulaikyti antradienį, o trečiadienį už grotų pakliuvo pasvalietis Laurynas Druteika. Juos visus teismas yra leidęs suimti dėl birželio 10-osios vakarą įvykdyto 40 metų „LUX PRO“ direktoriaus nužudymo.

DELFI jau skelbė, kad verslininko draugė palaikė draugiškus santykius su savo viršininku, nors gyveno su M. Adomavičiumi. Jis pareigūnams prisipažino, jog praėjus savaitei po žmogžudystės jo bendras iškasė trąšomis apipilto ir nuogo palaidoto D. Vaisėtos kapą, kuriame ieškojo pusės milijono litų vertos auksinės grandinėlės ir 200 tūkst. Lt kainuojančio žiedo su briliantais.

Be to, paaiškėjo, kad dar balandžio pabaigoje D. Vaisėtos žudikai buvo įsibrovę į verslininko namus ir iš jo pavogę juvelyrinių dirbinių už beveik 115 tūkst. litų. Visą informaciją apie D. Vaisėtos turtus nusikaltėliai sužinojo iš su juo artimai bendravusios „LUX PRO“ administratorės.

M. Adomavičius yra prisipažinęs su R. Mironiuku atsiskaitinėjęs už prekes Latvijoje ir Lietuvoje su pagrobtomis D. Vaisėtos banko kortelėmis.

Penktadienį suimtas L. Druteika tvirtino, kad nurodymą nušauti D. Vaisėtą jam davė M. Adomavičius ir R. Mironiukas - esą M. Adomavičius jam aiškinęs, jog šauti negalės, nes savo gyvenimą susieti ketina su „LUX PRO“ administratore. R. Mironiukas taip pat buvo nurodęs mažai įtikinamą priežastį, dėl ko negalės žudyti D. Vaisėtos. „Belieka tau“, - vaikinui aiškindavo bendrai.

M. Adomavičius pareigūnams parodė, kur yra paslėptas D. Vaisėtos kūnas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.