aA
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo visapusiškai ištirti Čečėnijos teisių gynėjos nužudymą ir įspėjo tyrėjus nesiimti "primityvios", "provokuojamos" ir "nepriimtinos" versijos, kurią pateikia jos kolegos, kaltinantys sąsajomis su šiuo nusikaltimu Čečėnijos vadovą Ramzaną Kadyrovą.
Natalija Estemirova
Natalija Estemirova
© Reuters/Scanpix

Grozno gyventoja, teisių gynimo centro "Memorialas" aktyvistė Natalija Estemirova trečiadienį buvo pagrobta, o po kelių valandų rasta nužudyta dviem šūviais į galvą šalia kelio Ingušijoje.

Jos žūtis sukėlė pasipiktinimą Vakaruose, o Kremlius suskubo pareikšti, kad nužudymas yra kerštas už teisių gynimo veiklą.

N.Estemirovos kolegos tiesiai apkaltino R.Kadyrovą, kad jis susijęs su jį kritikavusios teisių gynėjos nužudymu.

Vokiečių žurnalas paprašė D.Medvedevą spaudos konferencijoje su Vokietijos kanclere Angela Merkel trečiadienį pakomentuoti šiuos teigimus, ir Rusijos prezidentas buvo skeptiškas.

"Tie, kurie padarė šią piktadarybę, ...tikėjosi būtent to, kad būtų paskelbtos iš karto primityviausios ir nepriimtiniausios valdžiai versijos", - pažymėjo jis.

"Tai, jeigu norite, yra tokia provokacija. Ir esu tikras, kad šis nusikaltimas bus išaiškintas, o jį padarę asmenys bus nubausti", - sakė jis.

Vokietijos kanclerė savo ruožtu paragino Rusijos valdžią ištirti N.Estemirovos nužudymą ir sakė, kad ją "šokiravo" teisių gynėjos mirtis.
D.Medvedevas sakė, kad N.Estemirova "darė labai naudingus dalykus" ir "kalbėjo tiesą", o jos nužudymas - "labai liūdnas įvykis", kuris "akivaizdžiai" susijęs su jos profesine veikla. Jis pranešė, kad nusiuntė į nusikaltimo vietą prokuratūros Tyrimų komiteto vadovą Aleksandrą Bastyrkiną. Tyrėjai sako, kad nagrinėja kelias versijas.
R.Kadyrovo sekretorius spaudai sakė, kad N.Estemirovos žudikai "nenusipelnė pasigailėjimo" ir bus nubausti.

Teisių gynėjai pareiškė, jog N.Estemirovos žūtis dar kartą rodo, kaip pavojinga kovotojams už žmogaus teises ir nepriklausomiems žurnalistams Rusijoje, ir priminė, kad 2006 metais buvo nužudyta "Novaja gazeta" bendradarbė Ana Politkovskaja, kuri taip pat kritikavo R.Kadyrovą.
D.Medvedevo partneris valdančiame tandeme Vladimiras Putinas, kai buvo prezidentas, patikino, kad R.Kadyrovas negalėjo būti susijęs su žurnalistės mirtimi ir pažadėjo Vakarams, kad padariusieji šį "bjaurų nusikaltimą" bus nubausti. A.Politkovskajos nužudymo tyrimas tebevyksta.


N.Estemirovos nužudymas yra dar vienas daug atgarsių sukėlęs nusikaltimas, sukrėtęs šiais metais Šiaurės Kaukazą ir sukėlęs abejonių dėl stabilumo, kurį pareigūnai pavadino vienu svarbiausių V.Putino laimėjimų per aštuonerius prezidentavimo metus.

Kritikai sako, kad už sąlyginę ramybę Šiaurės Kaukaze Maskva moka milžiniškus pinigus iš iždo ir pro pirštus žiūri į vietos viršininkų savivalę.

"Viskas leidžiama Ramzanui Kadyrovui dėl to, kad jį asmeniškai remia Vladimiras Putinas. Kol jis taip remiamas, jam nė plaukas nuo galvos nenukris", - pareiškė žurnalistams teisių gynimo Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva.

Tačiau R.Kadyrovas atsikerta naudojąs tik konstitucinius metodus ir neigia kaltinimus, kad jis griebiasi represijų ir kad slopina kitaip mąstančiuosius respublikoje kovos su kovotojais dingstimi.

Tuo tarpu "Amnesty International" tikina, kad N.Estemirovos nužudymas yra "nebaudžiamumo, kurį leido ir Rusijos, ir Čečėnijos valdžia", padarinys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.