aA
Penktadienį Seimo darbotvarkėje buvo numatyta grįžti prie Vytauto Greičiaus atleidimo iš Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininko pareigų.
LAT pirmininko V.Greičiaus atleidimo klausimas vėl „dingsta“ iš darbotvarkės
Arūnas Valinskas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Tačiau prieš posėdį susirinkusi Seimo valdyba nusprendė klausimą atidėti - esą nebetelpama į darbotvarkę, į ją perkėlus pataisas dėl įstatymo dėl "Leo LT" likimo pataisų.

Opozicijos lyderis "tvarkietis" Valentinas Mazuronis BNS patvirtino, jog V.Greičiaus klausimas perkeltas į antradienį, sprendimas priimtas bendru sutarimu.

Neoficialiomis žiniomis, vienas V.Greičiaus klausimo išbraukimo iš darbotvarkės iniciatorių - Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, nors anksčiau priešingai ne kartą yra sakęs, jog būtina neatidėliojant išspręsti kadenciją baigusio LAT pirmininko klausimą.

Liepą sueina metai, kai Seimas neatleidžia V.Greičiaus iš LAT pirmininko pareigų pasibaigus jo kadencijai.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad Seimas privalo atleisti LAT pirmininką ir LAT skyrių pirmininkus, pasibaigus jų kadencijai. Jokios aplinkybės nepateisina kitokio sprendimo.

Praėjusios kadencijos Seimas du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų.
Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus buvo pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, jam po pateikimo pritarta, liko svarstymo ir priėmimo stadijos. Tačiau į Seimo salę nutarimo projektas ilgai negrįžo.

LAT V.Greičius vadovavo nuo 1999 metų liepos.

LAT pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.