aA
Džakartos centre esančiuose dviejuose prabangiuose viešbučiuose penktadienį per sprogimus žuvo mažiausiai devyni ir buvo sužeistas dar 41 žmogus, pranešė policija, kuri nurodė, kad tarp sužeistųjų yra nemažai užsieniečių.
Indonezijoje per sprogimus viešbučiuose žuvo 9 ir sužeistas dar 41 žmogus
© Reuters/Scanpix

Šalies policijos atstovas Nananas Soekarna sakė, kad buvo sužeista 14 užsieniečių, bet netoliese esančioje ligoninėje sužeistųjų sąraše yra 18 užsieniečių pavardės.

"Žuvusiųjų skaičius pasiekė devynis. Aštuoni žuvo iš karto, o vienas - ligoninėje, - sakė N.Soekarna. - Yra 41 sužeistasis, tarp jų - 14 užsieniečių".

Indonezijos saugumo ministras paskelbė, kad buvo sužeista 50 žmonių ir kad tarp žmonių, žuvusių viešbučiuose "Ritz-Carlton" ir "Marriott" yra Naujosios Zelandijos pilietis.

Tas viešbutis "Marriott" buvo užpultas ir 2003 metais, kuomet žuvo 12 žmonių, tačiau Indonezijoje didelio teroro akto nebuvo jau daugiau kaip trejus metus. Šį mėnesį įvykę prezidento rinkimai taip pat praėjo taikiai, ir tai akcentavo pažangą, kurią padarė ši daugiausiai gyventojų turinti musulmoniška pasaulio valstybė nuo 10-ojo dešimtmečio pabaigos chaoso ir smurto, lydėjusių buvusio autokrato Suharto žlugimą.

Liudininkai išpuolių vietose Indonezijos televizijai "Metro" pasakojo, kad sužeistieji buvo išvežami greitosios pagalbos automobiliais.
"Kai kurie "Ritz-Carlton" pastato langai išdužę, daugiausia - žemesniuose aukštuose. Žiūriu į jį iš savo biuro", - sakė gretimame pastate dirbanti Myra Junor.

"Marriott" langai taip pat buvo išdaužyti.

Dėl daugelio išpuolių, įvykdytų Indonezijoje 2002-2005 metais, įskaitant sprogimus Balio saloje 2002 metais, per kuriuos žuvo 202 žmonės, buvo kaltinami islamistų kovotojai iš regioninės organizacijos "Jemaah Islamiah". Daugelis tų kovotojų jau areštuoti, bet vienoje ketvirtadienį paskelbtoje Australijos saugumo ataskaitoje sakoma, kad "Jemaah Islamiah" gali būti pasirengusi smogti vėl.

Įtampa dėl vadovybės šioje islamistų organizacijoje ir tai, kad neseniai iš kalėjimų buvo paleisti kai kurie jos nariai, padidino tikimybę, kad atskilusios grupuotės dabar gali siekti vėl išjudinti šį judėjimą smurtiniais išpuoliais, sakoma Australijos strateginės politikos instituto ataskaitoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.