aA
Likus vos dviems dienoms iki bendrojo priėmimo į universitetus pabaigos, daugelis pretendentų savo pageidavimus jau išreiškė. Aukštojo mokslo reforma, pakeitusi studijų kainas ir įvedusi naujovę – studijų krepšelius – daug metų vyraujančių tendencijų nepakeitė.
Mokslo reforma stojančiųjų norų nepakeitė
© Corbis

Populiariausi, daugiau nei pusės abiturientų labiausiai trokštami mokslai – socialiniai, o pačios paklausiausios specialybės išlieka ekonomika, teisė, politikos mokslai, vadyba ir verslo administravimas. Lyderės pozicijų neužleidžia geriausiai vertinama Lietuvos aukštoji mokykla – Vilniaus universitetas. Ekonomiką valstybės finansuojamoje vietoje čia studijuoti norą pareiškė daugiau kaip du tūkstančiai šimtas jaunuolių.

M.Romerio universitete populiariausia taip pat finansų ekonomika, kaip visada, didžiausi konkursai bus stojantiesiems studijuoti teisės, teisės ir valdymo, viešojo administravimo mokslų.

Vilniaus Gedimino technikos universitete geidžiamiausia specialybė yra verslo vadyba, o Kauno technologijos universitete – ekonomika. Panevėžio institute, kaip ir kitose aukštojo mokslo įstaigose, daugiausia pretendentų į socialinius mokslus, vadybą ir verslo administravimą.

Eilių nebuvo

„Apsisprendusieji jau pateikė prašymus, nelaukė paskutinių dienų. Jų gretas dar papildys tie, kurie tik dabar gavo atestatus“, – sakė Stojančiųjų atrankos grupės vyresnioji administratorė Regina Padaigienė.

Ketvirtadienį visoje Lietuvoje prašymus jau buvo pateikę beveik 35 tūkstančiai žmonių, Panevėžyje tai padarė daugiau kaip du tūkstančiai keturi šimtai jaunuolių. Daugiausia prašymus stoti Klaipėdos gatvėje įsikūrusiai komisijai pateikia panevėžiečiai ir atvykusieji iš Pasvalio, Kupiškio, Rokiškio, Biržų, Anykščių.

Šeštadienį baigiasi stojimas tik į universitetus. Stojantys į kolegijas dar galės koreaguoti jau paduotus prašymus iki liepos 25 dienos. Labiausiai abiturientai norėtų studijuoti Vilniaus ir Kauno kolegijose, Panevėžio kolegija yra tarp pirmojo penketuko.

Pasak R.Padaigienės, šiemet priėmimo komisija įsikūrusi erdviau ir dirba beveik dvigubai daugiau žmonių nei pernai. Kadangi dvidešimties darbuotojų komanda pluša iki 18 val., šiemet nė vienos dienos abiturientams stovėti eilėse neteko. Moksleiviai visą reikalingą informaciją susiranda internete, tad atėję į priėmimo komisiją klausimais darbuotojų neužverčia.

Atsisakymą tvirtins dokumentu

Stojantieji turi galimybę teikti prašymus į kolegijas ir universitetus atskirai. Mokestis priklauso nuo to, kiek pildoma grafų.

Priėmimo komisijai vadovaujanti R.Padaigienė teigė, kad itin motyvuotų žmonių, prašyme įrašančių tik vieną specialybę, šiemet labai mažai. Nebuvo itin daug ir tokių, kurie norėjo pildyti daugiau nei šešiolika grafų.

Stojantieji į universitetus studijuoti bus pakviesti liepos 22 dieną, po pietų. Į kurią aukštąją mokyklą ir kokią specialybę įstojo, jaunuoliai galės pažiūrėti tinklalapyje: lamabpo.lt. Rezultatus pamatys įvedę savo registracijos numerį.

Jei žmogus nebus patenkintas jam tekusia studijų vieta, turės vėl ateiti į priėmimo komisiją ir dokumentu patvirtinti, kad atsisako studijuoti specialybę, į kurią įstojo. Pakartotinis priėmimas į neužpildytas vietas vyks rugpjūčio 5–8 dienomis.

Skaičiai

·Technologijos mokslai mažiau populiarūs nei socialiniai – teikiančiųjų prašymus studijuoti šioje srityje maždaug 16 procentų.

·Biomedicinos mokslų sritį pasirinko beveik 12 procentų moksleivių.

·Humanitarinius mokslus norėtų studijuoti beveik 7 procentai abiturientų.

·Pirmenybę fiziniams mokslams teikia kone 5 procentai pretendentų.

·Smarkiai pakilusios menų studijų kainos nepakeitė įprasto stojančiųjų būrio – jų atsirado apie tris procentus.

'Sekundė“