aA
Pasaulio žydų restitucijos organizacijos prezidentas Ronaldas S. Loderis bei Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius bendrame pranešime reiškia nepasitenkinimą Lietuvos Vyriausybės pasiūlytu žydų turto grąžinimo planu, kurį vadina nepakankamu ir nepriimtinu.
Simonas Alperavičius
Simonas Alperavičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Trečiadienį Lietuvos vyriausybė perdavė Seimui įstatymo projektą dėl prieškario metais žydams priklaususio ir nacių atimto turto grąžinimo. Mūsų nuomone, šis planas yra visiškai neadekvatus ir nepriimtinas. Plane yra trūkumų, įskaitant kompensacijos sąlygas, dydį ir terminą. Taip pat neaišku, kaip pinigai bus skirstomi bei kaip bus valdomas grąžintas turtas. Šiuos klausimus būtina aptarti iki rudens, kai Seimas imsis svarstyti atitinkamą įstatymo projektą", - sakoma pranešime.

ELTA primena, kad Lietuvos Vyriausybė nusprendė, jog už prieškario metais turėtą turtą žydams bus kompensuota 128 mln. litų. Į šią sumą bus įskaičiuota ir dviejų pastatų Vilniuje vertė.

Kaip po Vyriausybės posėdžio sakė l. e. p. teisingumo ministras Remigijus Šimašius, didžioji dalis sumos bus pradedama grąžinti 2012 metais. Tik 3 mln. litų bus išmokėti iki 2011 metų kovo asmenims, kurie patyrė genocidą Antrojo pasaulinio karo metais.

Teisingumo ministras neslepia, jog ne visa žydų bendruomenė yra patenkinta siūlomu modeliu. Labiausiai nepatenkinti Kauno žydai.

R. Šimašius yra sakęs, kad šiuo Vyriausybės sprendimu žydų turto istorija gali ir nesibaigti. "Mano asmeniniu manymu, ateityje šių klausimų gali būti keliama dar labai daug. Tai yra dėsninga, nes, Antrojo pasaulio karo metais padarius tiek perversmų ir sujaukimų, sunku tikėtis viską atkurti vienu įstatymu. Tačiau Vyriausybė nėra numačiusi svarstyti ką nors daugiau", - teigė l. e. p. teisingumo ministras.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.