aA
Generalinės prokuratūros atsakingiems darbuotojams, pažeidusiems Viešųjų pirkimų įstatymą statant Generalinės prokuratūros pastatą sostinės Rinktinės gatvėje, operatyviai skirtos tarnybinės nuobaudos.
Generalinės prokuratūros pastatas
Generalinės prokuratūros pastatas
© Žurnalas "Statyba ir architektūra" (S.Nemeikaitės nuotr.)

Generalinės prokuratūros kanclerei Gertrudai Tumelienei bei Planavimo ir ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojui Gintarui Čekauskui tarnybinės nuobaudos - pastabos skirtos už netinkamą tarnybinių pareigų atlikimą vykdant prokuratūrų pastato statybos rangos sutartį. Generalinio prokuroro sprendimas dėl tarnybinių nuobaudų skyrimo per vieną mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Pažeidimų aptikusi Valstybės kontrolė Generalinė prokuratūrą buvo įpareigojusi pažeidėjus nubausti per 40 dienų. Tarnybinio patikrinimo komisija sudaryta liepos 9-ąją.

Valstybės kontrolės auditoriai pažymi, kad Generalinė prokuratūra dalį paslaugų įsigijo be konkurso ir pažeisdama teisės aktų reikalavimus.

Generalinio prokuroro pavaduotojo Gintaro Jasaičio vadovaujama tarnybinio patikrinimo komisija konstatavo, kad statant prokuratūrų pastatą Rinktinės gatvėje ir perkant iš projekto autoriaus statinio techninio projekto korektūrą nebuvo įvykdyta Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta neskelbiamų derybų procedūra, o atsiskaitant už salių įrengimo paslaugas taip pat nebuvo taikomos Viešųjų pirkimų įstatymo procedūros - pinigai buvo sumokėti panaudojant rangos sutartyje numatytas užsakovo rezervo lėšas, nors minimoje sutartyje tai nebuvo detaliai aptarta, todėl turėjo būti taikomas Viešųjų pirkimų įstatymas.

"Vertinant situaciją ekonomiškumo kriterijumi, matyti, kad žalos valstybės biudžetui nepadaryta. G. Tumelienės ir G. Čekausko padaryti pažeidimai nelaikomi turėjusiais įtakos statybos darbų skaidrumui, tačiau negali būti toleruojami, nes kenkia prokuratūros kaip teisėsaugos institucijos vardui", - paaiškino G. Jasaitis.

Pasak jo, įvykdžiusi investicijų projektą Generalinė prokuratūra į valstybės biudžetą grąžino 39,2 tūkst. litų.

Pasak Valstybės kontrolės, Generalinės prokuratūros pastato Vilniuje statybų metu prireikus keisti pastato techninį projektą, prokuratūra 380 tūkst. Lt vertės pakeitimus pavedė atlikti darbus vykdžiusiam rangovui be konkurso, tuo pažeisdama Viešųjų pirkimų įstatymą. Šio įstatymo reikalavimais nesivadovauta ir iš rangovo perkant sutartyje nenumatytą pastato interjero ir baldų išdėstymo projektą už 420 tūkst. Lt bei baldų ir kito turto už 152 tūkst. Lt.

Valstybiniai auditoriai nustatė, kad Generalinė prokuratūra dalį biudžeto lėšų naudojo ne tam, kam jos buvo numatytos: rekonstruojamam pastatui Panevėžyje ir naujajam pastatui Vilniuje įrengti prokuratūra įsigijo baldų ir kito turto už daugiau nei 480 tūkst. Lt, nors šios lėšos buvo skirtos rekonstrukcijos ir statybos darbams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.