aA
Rusija šią savaitę surengs neformalų buvusių sovietinių šalių viršūnių susitikimą, bet keli lyderiai šiame renginyje nedalyvaus, trečiadienį pranešė vienas Kremliaus pareigūnas. Susitikimas rengiamas tokiu metu, kai Maskvos santykiai su kaimyninėmis valstybėmis darosi vis sudėtingesni.
Viktoras Juščenka
Viktoras Juščenka
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Mažiausiai keturi lyderiai - Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas, Turkmėnistano prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas ir Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka - nepasirodys žirgų lenktynėse, kurias Kremlius rengia vietoje oficialaus viršūnių susitikimo, sakė Kremliaus padėjėjas Sergejus Prichodka.

Tos šeštadienį Maskvos centriniame hipodrome įvyksiančios lenktynės yra tradicinis, kasmet vykstantis renginys, kuriame Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) lyderiai ankstesniais metais yra dalyvavę.

"Pagal tradiciją išsiuntinėjome kvietimus visiems NVS lyderiams, išskyrus, žinoma, Gruzijos (lyderį)", - Kremliuje žurnalistams sakė S.Prichodka, prezidento Dmitrijaus Medvedevo padėjėjas užsienio politikos klausimais.

"Kai kurie (jų) yra užsiėmę", - sakė jis ir pridūrė, kad Maskva pernelyg jautriai į tai nereaguos: "Mes nedramatizuojame ir nenusimename".

NVS sudaro buvusios sovietinės respublikos, išskyrus Lietuvą, Latviją ir Estiją, taip pat - Gruziją, kuri apie savo pasitraukimą paskelbė po pernai rugpjūtį įvykusio karo su Rusija.

I.Karimovas sakė negalįs dalyvauti dėl įtemptos darbotvarkės, nurodė S.Prichodka.

V.Juščenkos administracijos vadovo pavaduotojas Andrijus Gončarukas patvirtino, kad Ukrainos prezidentas nedalyvaus dėl kitų įsipareigojimų.

Anksčiau šiais metais Kremlius išreiškė viltį, kad į tas žirgų lenktynes atvyks gamtinių dujų turtingo Turkmėnistano lyderis G.Berdymuchamedovas ir kad su juo bus deramasi dėl svarbaus energetikos susitarimo, kuris pagerintų Rusijos pozicijas centrinėje Azijoje.

Nuo Gruzijos atsiskyrusių Abchazijos ir Pietų Osetijos lyderiai Sergejus Bagapšas ir Eduardas Kokoity į žirgų lenktynes atvyks, sakė S.Prichodka.

"Jie tikriausiai bus čia. Jiems patinka žirgai", - nurodė jis.

Rusija siekia atgauti prarastą įtaką regione po ją suerzinusių JAV pastangų megzti politinius ir karinius ryšius su posovietinėmis šalimis.

Santykiai su Baltarusija ir Turkmėnistanu pastaraisiais mėnesiais blogėjo šioms dviem šalims, kurios anksčiau buvo ištikimos Rusijos sąjungininkės, siekiant glaudesnių ryšių su Vakarais.

Šeštadienį Kremlius taip pat surengs trišales derybas, kuriose dalyvaus Armėnijos lyderis Seržas Sargsianas ir Azerbaidžano lyderis Ilhamas Aliyevas. Jose bus kalbama apie Azerbaidžano separatistinį anklavą Kalnų Karabachą, kuriame gyvena daugiausia armėnai.

Rusijos, Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentai praėjusį kartą buvo susitikę birželį, Sankt Peterburge.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.