aA
Irano šiaurės vakaruose nukritusio lėktuvo katastrofą tikriausiai sukėlė techninės problemos, ketvirtadienį sakė iraniečių transporto pareigūnas. "Piloto tikriausiai negalima kaltinti dėl šio sudužimo ir mes manome, kad taip tikriausiai (įvyko) dėl techninės problemos", - sakė Transporto ministerijos krizių valdymo skyriaus vadovas Ahmadas Majidi, kurį cituoja naujienų agentūra "Mehr".
Lėktuvo katastrofą tikriausiai sukėlė techninis gedimas
© AFP/Scanpix

"Dėl šios nelaimės didumo dvi sistemos, susijusios su juodosiomis dėžėmis, buvo taip pažeistos, kad juostos išlėkė iš dėžių ir pabiro ant žemės", - sakė jis.

A.Majidi tvirtino, kad sudužusio "Caspian Airlines" lėktuvo Tu-154 techninė būklė praėjusį mėnesį buvo patikrinta Rusijoje ir kad licencija skraidyti jam buvo suteikta iki 2010-ųjų.

Rastos dvi juodosios dėžės

Jau paimtos dvi trečiadienį Irane sudužusio lėktuvo juodosios dėžės, ketvirtadienį pranešė iraniečių televizija. Visi 168 tuo keleiviniu lėktuvu "Tupolev" skridę žmonės žuvo.

Irano oro bendrovės "Caspian Airlines" lėktuvas, skridęs iš Teherano į Armėnijos sostinę Jerevaną, nukrito 16 minučių po pakilimo.

"Iš keleivinio lėktuvo, kuris sudužo šalies šiaurės vakaruose, paimtos dvi juodosios dėžės", - pranešė "Press TV" diktorius, kuris daugiau jokių detalių nepateikė.

Savo ruožtu vyriausiasis tyrėjas Ahmadas Majidi nurodė, kad viena iš dviejų paimtų dėžių yra pažeista. Pranešime sakoma, kad juodosios dėžės, kuriose įrašyti garsai pilotų kabinoje ir skrydžio duomenys, tikriausiai bus nusiųstos lėktuvo gamintojai Rusijoje, kad ji išanalizuotų jų įrašus.

Trečiosios juodosios dėžės paieška tęsiasi, sakė A.Majidi.

Jis pridūrė, kad aukų palaikai vėliau ketvirtadienį bus nuvežti į Teheraną identifikuoti.

Žuvo Irano jaunimo dziudo rinktinė

Laineryje buvo 153 keleiviai, tarp jų keleiviai iš Armėnijos, Gruzijos ir Rusijos, ir 15 įgulos narių.

Dauguma keleivių buvo iraniečiai, kurių daugelis priklausė Irano armėnų tautinei bendruomenei. Lėktuvu taip pat skrido 11 Irano nacionalinės jaunimo dziudo komandos narių. Tarp žuvusiųjų yra ir penki Armėnijos piliečiai, sakoma Armėnijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Be to, du žuvusieji yra gruzinai, tarp jų - Gruzijos ambasados Jerevane darbuotojas.

Kaip sakė žurnalistams Jerevano oro uoste "Caspian Airlines" atstovas Arlenas Davudianas, tarp žuvusių keleivių buvo du vaikai ir 20-25 Armėnijos piliečiai.

Armėnija ketvirtadienį paskelbė vienos dienos gedulą dėl savo piliečių, žuvusių per šią katastrofą, pranešė Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS.

Agentūra iš Jerevano pranešė, kad vėliavos ant vyriausybinių pastatų ir Armėnijos ambasadų užsienyje bus nuleistos iki pusės stiebo. Vietos radijo ir televizijos stotys atšaukė pramogines laidas.

Lėktuvo uodega degė

Liudininkai pasakojo, kad lėktuvo uodega prieš jam nukrintant degė. Nukritęs į dirbamus laukus netoli Džanat Abado kaimo, lėktuvas sprogo ir subyrėjo į šipulius.

Degančios nuolaužos, žmonių kūnų dalys ir asmeniniai daiktai buvo išmėtyti 200 m atstumu. Ugniagesiai nuslopino liepsnas, bet dūmai iš gilios duobės rūko dar daug valandų, specialioms komandoms ieškant juodųjų dėžių ir kitų įrodymų.

Irano agentūra "Fars" citavo aukšto regiono pareigūno Sirouso Saberi žodžius, kad lėktuve buvo pastebėta gedimų, ir jis mėgino nutūpti avariniu būdu.

"Deja, (esant) ore kilo gaisras ir lėktuvas sudužo", - sakė jis.


BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.