aA
Norėdama, kad ją pripažintų blaivia, moteris bandė pareigūnui įbrukti kyšį. Blaivumą jai reikėjo įrodyti, kad galėtų atsiimti sūnų.
Pinigai
Pinigai
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Užvakar į Utenos apskrities Zarasų policijos komisariatą prisistačiusi moteris paprašė budinčio policininko raštiško patvirtinimo, kad ji yra blaivi. Keista lankytoja atėjo jau vakare, apie 19 val.

Pareigūnas sutiko patikrinti jos girtumą. Moteris pasakojo, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAS) darbuotojai paėmė jos penkerių metų vaiką. Norėdama jį atsiimti ji privalo įrodyti savo blaivumą. Jau plika akimi buvo matyti, kad moteris neblaivi: kalbėjo nerišliai, nuo jos sklido alkoholio kvapas. Įkalbinėjamas policininkas sutiko atlikti šią paslaugą ir paprašė papūsti į alkoholio matuoklį. Tačiau paaiškėjo, kad pūsti ji nenori. Moteris pasiūlė sumokėti 50 litų, kad jokio patikrinimo nebūtų. Jai esą reikia tik raštelio.

Policininkas informavo vadovybę apie bandymą duoti kyšį ir nevykusi mama buvo uždaryta į areštinę bei pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jau tuomet, patikrinus jos girtumą, kraujyje rasta 2,29 promilės alkoholio. Vakar moteris tebebuvo areštinėje. Zarasų policijos komisariato viršininkas Vitalis Kutkauskas LŽ sakė, kad ji gali čia likti ir visas dvi paras: "Galbūt prokuroras nuspręs teisminį nagrinėjimą atlikti pagreitinto proceso tvarka. Į areštinę ją uždaryti privalėjome. Kyšis yra kyšis ir suma čia jokios reikšmės neturi."

Zarasų rajono savivaldybės VTAS vedėja Irena Gaigalienė LŽ sakė, kad vaikas iš mamos buvo paimtas reido metu, kai atvykę VTAS darbuotojai 49 metų moterį rado girtą. Namie daugiau nieko nebuvo, tik ji ir sūnus. Penkiametis, kaip visuomet panašiais atvejais, buvo perduotas medikų globon. Motina sakė esanti blaivi, bet nelaukti svečiai tuo netikėjo. Tuomet ji pati pasisiūlė nueiti į policiją, kur ją patikrins, ir atnešti paliudijimą.

"Į jos butą užsukome specialiai. Anksčiau jau esame gavę skundų, kad viena su mažu vaiku gyvenanti mama dažnai girtauja", - LŽ sakė I.Gaigalienė. Pasak vedėjos, berniuko tėvas gyvena atskirai, jis tik pripažino tėvystę ir suteikė sūnui pavardę. Su berniuko mama susituokę jie nebuvo.

Iki šiol moters šeima nebuvo įtraukta į rizikos sąrašus, tačiau, pasak I.Gaigalienės, dabar tai tikrai bus padaryta. "Mes veikiausiai neatimsime iš mamos vaiko. Po pirmo karto niekada to nedarome. Vaikas turi augti šeimoje. Svarbiausia, jis dabar ligoninėje ir yra visiškai saugus", - sakė vedėja. VTAS darbuotojai laukia berniuko mamos atsilankant, kad galėtų su ja pasikalbėti. Ateityje, kaip ir visas šeimas, įtrauktas į rizikos sąrašus, ją nuolat lankys socialinis darbuotojas.

„Lietuvos žinios“