aA
Paskutiniai iš likusių Abchazijoje ir Pietų Osetijoje JT tarptautiniai stebėtojai trečiadienį išvyksta iš šio nuo Gruzijos atsiskyrusio regiono; jų mandatas oficialiai baigėsi prieš mėnesį, pranešama BBC tinklalapyje.
Paskutiniai JT stebėtojai palieka Abchaziją
© M.Savicko nuotr.

Pasak BBC korespondento Tbilisyje Tomo Esslemonto, nerengta jokios išlydėjimo ceremonijos. Stebėtojai susipakavo savo daiktus ir išvyko.

JT Saugumo Taryba mėgino pratęsti 130 tarptautinių stebėtojų misiją nepriklausomomis pasiskelbusiose respublikose, bet Rusija šį pasiūlymą vetavo.

Pernai rugpjūtį, vos užgesus kariniams veiksmams tarp Gruzijos ir Rusijos pajėgų, Maskva oficialiai pripažino Abchaziją ir Pietų Osetiją nepriklausomomis valstybėmis, bet to nepadarė pasaulio bendruomenė. Stebėtojai minėtame regione dirbo 16 metų - nuo 1993 metų; jie stebėjo, kaip laikomasi Suchumio ir Tbilisio sudarytų paliaubų.

Politologų nuomone, nesant regione tarptautinių stebėtojų, karinių konfliktų tikimybė didėja; vietiniams gyventojams bus sunkiau patraukti pasaulio dėmesį jų problemoms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.