aA
Izraelis atmetė žmogaus teisių organizacijų "Amnesty International" ir "Human Rights Watch", taip pat Jungtinių Tautų (JT) pareiškimus, kad per sausį Gazos Ruože vykusį karą žuvo nepateisinamai daug taikių gyventojų ir buvo tikslingai griaunama civilinė infrastruktūra.
Įsakymas Izraelio kariams: jei nesate tikri, ar tai civilis – žudykit
© AFP/Scanpix

Tačiau dabar kai kurie šioje kampanijoje dalyvavę Izraelio kariai pripažįsta, kad vadai jiems liepdavo pirmiau šaudyti, o tik vėliau aiškintis, kas civiliai, o kas - kovotojai. Jie taip pat nurodė, kad Izraelio armija per šį puolimą ginklus naudojo be atodairos.

Aktyvistų organizacija "Breaking the Silence" ("Nutraukti tylą") trečiadienį paskelbė 30 karių rašytinius ir filmuotus parodymus, kuriuose jie sakė, kad Izraelio armijai siekė bet kokia kaina užtikrinti karių saugumą. Tokiu būdu buvo siekiama, kad Izraelio visuomenė teigiamai vertintų šią operaciją.

"Geriau pataikyti į nekaltąjį, negu nespėti nusitaikyti į priešą", - vienas karys nurodė taip supratęs instrukcijas, kurios buvo nuolat kartojamos prieš invaziją rengtuose mokymuose, taip pat 22 dienas vykusios karinės operacijos metu.

"Jeigu nesate tikri - žudykit. Ugnies galia buvo beprotiška. Mes veržėmės, o sprogimai buvo tiesiog pašėlę, - pasakojo kitas. - Kai tik atvykome į pradines pozicijas, pradėjome nesirinkdami šaudyti į įtartinas vietas... Kariaujant miestuose, kiekvienas yra tavo priešas. Nekaltųjų nebūna".

Izraelis skelbė, kad operaciją "Išlydytas švinas", kuri vyko nuo praeitų metų gruodžio 27 iki šių metų sausio 18 dienos, buvo surengta siekiant nutraukti islamistinio palestiniečių judėjimo "Hamas" kovotojų rengiamas raketų atakas prieš žydų valstybės miestus.

Vienos palestiniečių teisių organizacijos duomenimis, per šią operaciją žuvo 1 417 žmonės, iš jų 926 taikūs gyventojai. Izraelio armija nurodė, kad per puolimą žuvo 1 166 palestiniečiai, iš jų apie 295 civiliai asmenys. Izraelis taip pat nurodė, kad žuvo dešimt jo karių ir trys taikūs gyventojai.

Kai kur Gazos Ruože buvo sugriautos ištisos gatvės, kad Izraelio kariai nepatektų į kovotojų lengvųjų ginklų ugnį ir nežūtų nuo paslėptų bombų. Pasak JT, praėjus šešiems mėnesiams po puolimo Gazos Ruože dar tik pradedama valyti 600 tūkst. tonų nuolaužų.

Izraelio armijos kariams, kurių dauguma yra šauktiniai, draudžiama bendrauti su žiniasklaida, tačiau "Breaking the Silence" pateiktoje 112 puslapių ataskaitoje pateikiami liudijimai 30 karių, "kurie dalyvavo visuose tos operacijos ruožuose".

"Dauguma jų... tebetarnauja reguliariosios kariuomenės daliniuose ir kreipėsi į mus, nes buvo smarkiai susirūpinę dėl IDF (Izraelio gynybos pajėgų) moralinio nuosmukio", - sakoma ataskaitoje.

Šiuose parodymuose karių, išskyrus vieno seržanto, vardai neminimi, o nufilmuotuose pareiškimuose jų veidai pridengti skaitmeniniu vualiu. Karių parodymų vaizdo įrašai pateiktais vertimais buvo patalpinti tinklalapyje www.breakingthesilence.org.il.

"Breaking the Silence" nurodo, kad ją finansavo Izraelio žmogaus teisių organizacijos, taip pat Didžiosios Britanijos, Nyderlandų ir Ispanijos vyriausybės bei Europos Sąjungos (ES) institucijos.

"Tikime, kad moralioje visuomenėje turi vykti išsamios ir sąžiningos diskusijos, kurių neatsiejama dalis yra (kovos veiksmuose) dalyvavusių karių balsai", - pabrėžė aktyvistai.

Izraelio kariai pasakojo taikę "kaimyno procedūrą", kai civiliai gyventojai buvo verčiami įžengti į įtartinus pastatus prieš įsiveržiant kariams. Jie minėjo atvejus, kai taikūs gyventojai buvo priversti eiti priešais karį, nukreipusį į juos ginklą.

Šiuose parodymuose nurodoma, kad Gazos Ruožo miestų gatvėse buvo be atodairos naudojami padegamieji baltojo fosforo užtaisai, kuriuos draudžia tarptautinės konvencijos, nors Izraelis tokius kaltinimus neigia. Kariai taip pat piktinosi "milžiniško masto griovimu, nesusijusiu su jokia tiesiogine grėsme Izraelio pajėgoms", taip pat "negriežtomis" kovos veiksmų taisyklėmis.

"Mums nedavė nurodymų šaudyti į viską, kad juda, - sakė vienas karys. - Tačiau dažniausiai mums buvo nurodoma: jeigu jaučiat grėsmę - šaudykit. Jie nuolat kartojo, jog tai karas, o kare šaudymas neribojamas".

Kad "Hamas" kovotojai neturėtų kur pasislėpti, aviacijos ir artilerijos bombardavimas, sprogstamaisiais užtaisais ir šarvuotais buldozeriais buvo nušluojamos ištisos teritorijos, taip pat sodai ir alyvmedžių bei apelsinų plantacijos.

"Nematėme nė vieno neapgadinto namo..., į kurį nebūtų pataikyta. Visa infrastruktūra, keliai, laukai, plentai buvo paversti griuvėsiais. D-9 (buldozeriai) pravažiavo visur", - ataskaitoje cituojami vieno kario parodymai.

"Buvo aiškiai juntama, ir tai atkartojo kiti, su kuriais kalbėjomės, kad šiuo metu armijoje jokie humanitariniai skrupulai nebeturi jokios reikšmės. Buvo siekiama įvykdyti operaciją, kad armija patirtų kiek įmanoma mažiau nuostolių", - sakė jis.

Šie parodymai meta iššūkį Izraelio pareigūnų ir žydų valstybę remiančių JAV organizacijų pareiškimams, kad "Izraelis padarė viską, kad išvengtų civilių gyventojų aukų", kaip praeitą savaitę dienraštyje "The New York Times" rašė Kennethas Jacobsonas iš įtakingos proizraelietiškos Antidefamacijos lygos.

Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas po karo Gazos Ruože tvirtino, kad jo šalies armijos moralė yra stipriausia pasaulyje. Tačiau kritikai sako, jog iš Izraelio žmonių negalima reikalauti tiesiog tikėti, kad jų armijos elgesys yra "nepriekaištingas ir nereikalaujantis atskaitomybės visuomenei".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.