aA
Keturis mėnesius diskutavusi Vilniaus miesto taryba trečiadienį ketina patvirtinti laikinus atliekų tvarkymo tarifus. Pagal naująją tvarką atliekų išvežimas gyventojams turėtų atpigti 1-5 centais.
Šiukšlių išvežimas Vilniuje turėtų pigti 1-5 centais
© A.Didžgalvio nuotr.

"Vilniaus diena" rašo, kad šiuo metu daugiabučių namų gyventojai už atliekų išvežimą moka apie 23 centus už buto kvadratinį metrą. Be to, papildomai po 3 centus už buto kvadratinį metrą šiems pateikiama sąskaita už stambių ir bešeimininkių atliekų išvežimą. Tad iš viso atliekų tvarkymas daugiabučių namų gyventojams per mėnesį kainuoja po 26 centus su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM).

Pagal laikinąją tvarką greičiausiai jau nuo rugpjūčio i-osios gyventojai už atliekų tvarkymą daugiausia mokės po 25 centus už kvadratinį metrą, tačiau nebereikės papildomai mokėti už stambių atliekų išvežimą.

Mažės ir atliekų surinkimo iš šachtinių konteinerių įkainiai. Tokių daugiabučių namų gyventojai, kurių laiptinėse įrengtos atliekų šachtos, dabar už šiukšlių išvežimą moka iki 50 proc. daugiau nei įprastais konteineriais besinaudojantys vilniečiai.

Pagal naująją tvarką maksimalus tarifas šachtinių konteinerių naudotojams bus keliamas ne daugiau kaip iki 30 proc. Vadinasi, atliekų tvarkymas jiems atpigs 5 centais už buto kvadratinį metrą.

Siekiant užkirsti kelią spekuliacijoms, norima pakeisti mokėjimo tvarką individualių namų gyventojams, kurie naudojasi nuosavais konteineriais. Jie šiandien sumoka už faktiškai išvežtų atliekų kiekį. Pagal naująją tvarką jie už šiukšles turėtų mokėti pagal namo plotą. Minimalus tarifas jiems sieks iki 18 centų su PVM už vieną kvadratinį metrą, maksimali riba - 50 centų už vieną kvadratinį metrą.

Pagaliau bus nustatytas ir maksimalus atliekų tvarkymo tarifas visiems juridiniams asmenims: kavinėms, parduotuvėms, kirpykloms ir kitoms įstaigoms. Jis sieks iki 50 centų su PVM už įstaigos kvadratinį metrą. Iki šiol galioja tik minimalus 34 centų tarifas už kvadratinį metrą. Atliekų tvarkytojams palikta teisė vienašališkai nustatyti galutinę atliekų tvarkymo kainą juridiniams asmenims.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.