aA
Seimas antradienį pirmą kartą apsvarstė tikslinamo biudžeto projektą ir jį atidavė tobulinti Vyriausybei. Dėl projekto pasisakė tik opozicijai priklausančių frakcijų vadovai ir atstovai. Visi jie biudžeto pataisas sukritikavo ir žadėjo už jas nebalsuoti.
Seimas tikslinamo biudžeto projektą atidavė Vyriausybei tobulinti
Seimas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Seimui siūloma šių metų nacionalinio biudžeto pajamas sumažinti 2,033 mlrd. litų iki 24,701 mlrd. litų, o išlaidos koreguojamos minimaliai - vos 343 mln. litų.

Kartu su biudžetu teiktos įstatymų pataisos, kuriomis siūlyta didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) - nuo 19 proc. iki 21 proc., tačiau šios pataisos Seime stringa, nes dalis valdančiosios koalicijos partnerių reikalauja, kad būtų taikomas ir lengvatinis PVM tarifas.

Iš esmės pasikeitė ir pataisos dėl motinystės išmokų mažinimo - nebesiūloma žeminti išmokų „lubų", o norima 10-12 proc. sumažinti visas mokamas pašalpas, nepriklausomai nuo jų dydžio. Išimtys būtų taikomos tik mažiausioms pašalpoms - joms siūloma nustatyti "grindis".

Vyriausybė siūlo mažinti algas biudžetininkams, teisėjams, politikams, pareigūnams bei valdininkams, nustatant 25 litais mažesnį bazinį dydį, kuris taikomas apskaičiuojant pareiginę algą - nuo 475 iki 450 litų.

Vyriausybė buvo paskelbusi mažinanti ir bazinę mėnesio algą nuo 128 iki 115 litų, tačiau, kilus nepasitenkinimui, vėliau šių planų atsisakė. Dabar siūloma ją mažinti iki 122 litų.

Ekonomikos komitetas pasiūlė nemažinti nei pareiginės algos bazinio dydžio, nei bazinės mėnesinės algos dydžio.

Biudžeto ir finansų komitetas siūlo biudžete numatyti 6,4 mln. litų apskričių viršininkų administracijoms atleidžiamų teritorinių žemėtvarkos skyrių darbuotojų išeitinėms išmokoms ir kompensacijoms už nepanaudotas atostogas išmokėti bei 250 tūkst. litų siaurojo geležinkelio išlaikymui ir priežiūrai.

Pirmą kartą biudžetas buvo tikslinamas gegužę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.