aA
Generalinė prokuratūra laukia atsakymo iš Europos Parlamento (EP) dėl europarlamentaro Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo.
Prokuratūra laukia atsakymo iš EP dėl V.Uspaskicho
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Kaip Eltai sakė Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Aurelija Juodytė, prokuroras praėjusią savaitę kreipėsi į EP su prašymu, kad būtų svarstomas klausimas dėl V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo.

"Išsiuntė į EP pirmininkui, bet dar nesame gavę jokio atsakymo", - teigė A. Juodytė.

Europarlamentaro neliečiamybės atėmimo procedūra yra panaši kaip ir sprendžiant klausimus dėl Seimo nario neliečiamybės - generalinis prokuroras turi kreiptis į EP su prašymu, kad būtų svarstomas klausimas dėl V. Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo. Jeigu nebūtų gautas leidimas, baudžiamasis procesas būtų nutrauktas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas yra sakęs, kad tolesnis teismo procesas būtų įmanomas tik tuo atveju, jeigu EP duotų sutikimą patraukti V. Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn, panaikinti teisinę neliečiamybę.

"Byla, kurioje kaltinamas V. Uspaskichas ir kiti asmenys, yra jau nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. Manome, kad ta byla turėtų būti išnagrinėta teisme iki sprendimo, todėl mūsų, kaip prokurorų, pozicija kreiptis į EP turi pagrindo ir yra reikalinga tam, kad šita byla būtų išnagrinėta", - kalbėjo S. Verseckas.

S. Verseckas neprognozavo, kiek ilgai gali užtrukti neliečiamybės panaikinimo procedūra EP, bet vylėsi, kad tai ilgai netruks.

"Jeigu EP duos sutikimą patraukti Parlamento narį baudžiamojon atsakomybėn ir panaikinti jo imunitetą, tuomet jis turėtų tokias pat pareigas kaip ir kiti kaltinamieji dalyvauti baudžiamojoje byloje, jos nagrinėjime ir turėtų derinti savo veiklą EP. Juolab nėra baudžiamajame procese numatytos tokios priežasties, kada negalima dalyvauti teismo procese", - kalbėjo prokuroras.

EP antradienį Strasbūre pradeda naują penkerių metų kadenciją. Lietuvai EP atstovauja 12 atstovų. V. Uspaskichas įgyja neliečiamybę nuo pirmojo EP posėdžio, tai yra nuo liepos 14 dienos.

V. Uspaskichas yra susijęs su apgaulinga Darbo partijos buhalterijos byla.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.