aA
Didžiosios Britanijos konservatorių lyderis gali būti tiesioginis Mozės palikuonis ar bent jau jo "pusbrolis". Be to, jis tikrai yra Didžiosios Britanijos monarchės giminaitis.
D.Britanijos konservatorių lyderis - tiesioginis Mozės palikuonis?
© AFP/Scanpix

Politikos apžvalgininkai seniai žinojo, kad Konservatorių partijos lyderio Davido Camerono protėviai iš tėvo pusės buvo žydai imigrantai, tapę klestinčiais verslininkais. Tačiau vienam mokslininkui iš Mančesterio universiteto judaizmo centro pavyko atsekti politiko protėvius iki Elijah Levitos, kuris buvo žymus XVI amžiaus mąstytojas. Darbas su archyvine medžiaga taip pat leido Yaakovui Wise'ui spėti, kad D.Cameronas gali būti tiesioginis Mozės palikuonis.

Britų opozicijos vadovo proproprosenelis Emile's Levita atvyko į Britaniją iš Vokietijos maždaug 1850 metais ir greitai sulaukė sėkmės komercijos srityje. Gavęs pilietybę jis tapo banko direktoriumi Londone, vedė ne žydę ir perėmė anglų džentelmeno manieras: užveisė putpelių laukus Velse ir išleido visus 4 sūnus mokytis į Itoną. Jo sūnus Arthuras vedė merginą iš monarchų šeimos, karaliaus Jurgio III giminaitę. D.Camerono giminystė su britų monarchės šeima išliko iki šių dienų - jis yra karalienės penktos eilės pusbrolis.

Y.Wise'ui pavyko atsekti tiesioginį kraujo ryšį tarp Emile'o ir Elijah Levitos. Mokslininkas aiškina, kad tokios pavardės kaip Levita, Levite, Levi rodo priklausymą vienai iš pirmųjų izraelitų giminių - levitams, kurie kilo iš trečiojo Jokūbo sūnaus Levio.

D.Camerono ryšys su Moze, kuris išvedė žydus iš vergijos Egipte, ne toks garantuotas. D.Cameronas gali būti tiesioginis Mozės palikuonis arba bent jau "pusbrolis". Mat levitų vadovas išėjimo iš Egipto metu kaip tik ir buvo Mozė, jis buvo vedęs ir turėjo du Biblijoje minimus sūnus. Deja, vėlesni palikuonys nežinomi. Daugelis levitų, kurie šiandien turi šios giminės pavardes, gali būti jo palikuonys. Žydų šaltinius ypač sunku tyrinėti, nes per amžius trukusius persekiojimus daugelis jų neišliko.

„Lietuvos žinios“