aA
Susekę automobilių vagis iš Lietuvos Vokietijos policininkai kritikuoja BMW gamintojus.
Lietuviai Vokietijoje pavogė 85 prabangius BMW
© A.Didžgalvio nuotr.

Daugiau nei metus Vokietijos policininkai sekė 25 asmenų iš Lietuvos grupę, kurie per 4 metus pavogė ir į Baltijos šalis išvežė 85 prabangius BMW markės automobilius, praneša b2b-deutschland.de. Šiuo metu suimti 7 asmenys, organizavę šias vagystes.

Prabangių automobilių vagys Kelne, Esene, Diuseldorfe, Hamburge bei šių miestų apylinkėse ieškodavo prie namų stovinčių automobilių. Suradus tinkamus, iš Lietuvos lėktuvu atkeliaudavo asmenys, su specialia aparatūra sugebantys išjungti automobilių apsaugos kodus. „Per naktį būdavo pavagiami du iš anksto pasirinkti automobiliai, o rytą nusikaltėliai vėl išskrisdavo į Lietuvą“, - bild.de sakė vyresnysis policijos tyrėjas Jurgenas Bartonas.

Vokietijoje pasilikę grupės nariai automobilius nuvairuodavo į išsinuomotus sandėlius Euskirchene (apie 41 km į pietus nuo Kelno) ir Langevyzene (apie 42 km į pietus nuo Erfurto). Kaip praneša kai kurie šaltiniai, sulaikius vagis sandėliuose rasta keliolika BMW automobilių.

Iš Vokietijos prabangūs automobiliai būdavo išgabenami uždaruose sunkvežimiuose. Muitinės darbuotojams būdavo nurodoma, kad vežami siūlai. Kaip praneša ksta.de, vagys buvo itin atidūs ir nurodydavo tokį sunkvežimio svorį, tarsi jame iš tikrųjų būtų vežami siūlai.

Lietuvoje automobiliai būdavo parduodami su padirbtais dokumentais. Jie taip pat būdavo perduodami prekeiviams iš Latvijos ir pardavinėjami internete. Ksta.de duomenimis, vogtą BMW internete nusipirko ir Austrijos gyventojas, kuriam jis buvo pristatytas iš Latvijos.

„Jau 2003 m. vagys naudojosi silpnąja BMW apsaugos sistemos vieta. Kai apie tai pranešiau automobilių gamintojams, buvo atsakyta, kad apsaugos sistemą stengiamasi patobulinti“, - b2b-deutschland.de sakė J.Bartonas. „Istorija kartojasi – vagims tereikėjo įsigyti atitinkamą prietaisą, bet kurio BMW automobilio apsaugos kodas išjungiamas per 10-25 min.“, - gamintojų aplaidumu piktinosi pareigūnas.

Dažniausiai vagys grobdavo sportinius BMW bei visureigius X5. Žala siekia 5,5 milijono eurų. Policija iki šiol sugebėjo teisėtiems savininkams grąžinti 16 automobilių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.