aA
Pedagogai skundžiasi, kad per vasaros atostogas vakarais prie mokyklų renkasi kompanijos girtaujančių, agresyvių jaunuolių. Policija tikina kontroliuojanti situaciją ir jai gerinti žada dėti daugiau pastangų.
Mokyklų teritorijas policija stebės akyliau
© A.Didžgalvio nuotr.

Teritoriniams policijos komisariatams neseniai išsiuntinėtas aplinkraštis, kuriame pareigūnai raginami ypač atkreipti dėmesį į vasarą uždarytas mokyklas. Postūmį tam suteikė Seimo nario Evaldo Jurkevičiaus kreipimasis į vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį. Parlamentaras LŽ sakė, kad apie netvarką prie mokyklų sužinojo Klaipėdoje, kai pasikalbėjo su kelių švietimo įstaigų direktoriais ir pedagogais.

"Mokyklų teritorijos apleistos, ten nuolat renkasi asocialūs asmenys, automobiliais suvažiuoja agresyviai nusiteikę jaunuoliai ir vartoja svaigalus bei kvaišalus", - pasakojo E.Jurkevičius. Jis įsitikinęs, kad kitų miestų mokyklos irgi susiduria su tokiomis problemomis.

Kenčia nuo vandalų 

Viena didžiausių Kauno pradinių mokyklų "Varpelis" vasarą negali apsiginti nuo vandalų - išpaišytos pastato sienos, sudaužyta apie trisdešimt langų stiklų, sulaužyta medinė laipynė.

Apie paauglių, vakarus leidžiančių sargo nesaugomoje mokyklos teritorijoje, išpuolius pranešta policijai. Tačiau, pasak mokyklos direktorės Dainos Gitanos Paražinskienės, skirti papildomą apsaugą ugdymo įstaigai pareigūnai atsisakė dėl darbuotojų stygiaus.

"Nebežinome, į ką kreiptis", - sakė "Varpelio" pradinės mokyklos vadovė. Mokyklos vadovai ketina languose įrengti daviklius, kurie suveiktų dužus stiklui.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas LŽ tvirtino, kad per pastaruosius mokslo metus buvo užfiksuotas ne vienas atvejis, kai paaugliai labai suniokoja ugdymo įstaigų turtą. Lopšelyje - darželyje "Kulverstukas" dėl nuolatinio nepilnamečių siautėjimo buvo sugriežtinta apsauga, sutvarkyta teritoriją juosianti tvora, įrengti automobilių eismą draudžiantys ženklai. Prieš daugiau nei metus buvo Kaune sutramdyti ir paaugliai, siautėję Jono ir Petro Vileišio vidurinės mokyklos teritorijoje. Keli berniukai į stiklinius butelius pripildavo benzino ir juos padegę mesdavo į mokyklos langus. Nusikaltėliai buvo nubausti trejų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant.

Paprašė pagalbos 

Vilniaus policija gavo nemažai skundų dėl paauglių, siautėjančių netoli mokymo įstaigų. Baltupių vidurinės mokyklos direktorius Viktoras Blinovas LŽ tvirtino ne kartą matęs tokių jaunuolių prie savo vadovaujamos įstaigos - dažniausiai vėlyvais vakarais arba savaitgaliais.

Mokyklos vadovas pats ėmėsi iniciatyvos pažaboti šį reiškinį. Jis sukvietė pasikalbėti vietos bendruomenės, policijos atstovus, Baltupiuose įsikūrusių parduotuvių direktorius. "Policija rimtai reagavo į prašymą padaryti tvarką. Visi mūsų teritorijoje kilę incidentai buvo ištirti", - sakė V.Blinovas.

Baltupių vidurinė mokykla šiuo metu įgyvendina projektą "Saugi teritorija vaikams - Baltupiai", nuolat bendrauja su policijos administracija. Švietimo įstaigos administracija, suprasdama, jog pareigūnai negali nuolat budėti prie mokyklos, daug dėmesio skiria bendruomenei ir mokinių tėvams. Šie supranta, kad privalo atsakyti už savo atžalas.

Keičia instrukcijas 

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla teigė, jog šiuo metu policijos patruliams nurodoma labiau prižiūrėti mokyklų teritorijas. "Tik jie važiuoja vakarais, savaitgaliais. Nenuostabu, kad pedagogai pareigūnų nemato", - aiškino jis.

Šiuo metu jau rengiamos naujos patrulių, nepilnamečių reikalų inspektorių, apylinkių inspektorių instrukcijos. Patruliai bus įpareigoti atidžiau stebėti mokyklas ir darželius, inspektoriai didžiąją dalį darbo laiko galės leisti ne kabinetuose, o savo prižiūrimose teritorijose. Pareigūnai siūlys mokykloms įrengti specialias dėžes, į kurias mokiniai galėtų mesti anoniminius raštelius. "Vaikai visada žino daugiau už pedagogus. Kas ir kur parduoda narkotikus, kokios kompanijos ir kada renkasi prie mokyklos. Mums tokia informacija svarbi", - tikino R.Požėla.

Pareigūnai paprastai neturi priekaištų mokyklų vadovams, tačiau šie esą ne visada noriai bendrauja su policija. Mat kai kurie direktoriai mano, kad geriau iš savo kiemo šiukšlių nenešti.

„Lietuvos žinios“