aA
Į nemokamas vaikų vasaros užimtumo stovyklas rengiančias Panevėžio bibliotekas tėvai pasirengę nešti net kūdikius. Septintus metus vaikų vasaros užimtumu besirūpinančios Aukštaitijos sostinės bibliotekos šiemet sulaukė nepalyginti daugiau vaikų nei ankstesniais metais.
Į nemokamas vaikų vasaros užimtumo stovyklas tėvai pasirengę nešti net kūdikius
© Corbis

Vasarai uždarius lopšelius-darželius, tėvai pasirengę bibliotekininkėms patikėti ne tik savo mokinukus vaikus, bet ir kūdikėlius.

Sumažinus finansavimą, bibliotekos jau neturi už ką nusipirkti ūkinių prekių, bibliotekininkės eina nemokamų atostogų. Tačiau, nepaisydamos nepriteklių, bibliotekininkės visai vasarai tapo nemokamomis auklėmis. Be savo pagrindinio darbo, jos prižiūri, auklėja, guodžia, ramina ar pabara į nemokamas stovyklas plūstančius vaikus. Šiemet stovyklautojų - kaip niekad daug.

Prieš septynerius metus svarstydamos, kaip pritraukti kuo daugiau lankytojų, o pagal galimybes ir šiek tiek prakusti finansiškai, Panevėžio bibliotekų darbuotojos ėmė rašyti įvairiausius projektus finansavimui gauti. Vienas tokių projektų - vaikų vasaros stovyklos. Už projekto pinigus buvo perkami žaislai, knygos, rengiamos išvykos. Bibliotekininkės su vaikais žaidė, pramogavo, keliavo.

Tačiau šįmet bibliotekose rengiamų visų penkių vasaros stovyklų finansavimą Panevėžio savivaldybė sumažino iki 3 tūkst. litų, o ir tuos pačius žada atseikėti tik antrajame metų ketvirtyje. Žaislų, pieštukų, dažų, popieriaus pirkti nėra už ką. Negana to, nubraukus finansavimą ūkinėms reikmėms, bibliotekos nebeturi pinigų nei muilui, nei tualetiniam popieriui. Tad dabar mažus atlyginimus gaunančios bibliotekininkės visas šias prekes perka už savo pinigus.

"Vaikai bibliotekininkų stovyklas tikrai pamėgo. Be to, pastebime, kad jiems reikia vis naujų įspūdžių, vis kitokių pramogų, vis didesnio darbuotojų išradingumo", - LŽ teigė Panevėžio savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Leokadija Vaitiekaitienė. LŽ ji sakė, kad bibliotekose laukiami savarankiški stovyklautojai - maždaug nuo ketverių metų. "Tačiau tėvai norėtų mums patikėti ir gerokai mažesnius vaikus. Esame sulaukę klausimų, ar bibliotekose nepaglobotume kūdikėlių, kurių tėvai neturi kur palikti", - sakė L.Vaitiekaitienė.

„Lietuvos žinios“