aA
Lietuvos Seimas antradienį po diskusijų priėmė įstatymą dėl sovietų okupacijos žalos atlyginimo, kuris įpareigoja šalies Vyriausybę tiksliai įvertinti okupacijos padarytus nuostolius ir sudaryti derybų su Rusija delegaciją dėl jų atlyginimo.
Delegacija, anot įstatymo, turi būti sudaryta iki rugsėjo 1 dienos, o žalos įvertinimas turėtų būti baigtas iki spalio 1 dienos.

Dar po mėnesio, iki lapkričio 1 dienos, Vyriausybė turi kreiptis į Rusiją dėl žalos atlyginimo, pateikiant jos įvertinimą, inicijuoti derybas ir pasiekti, kad Rusija kompensuotų Lietuvos piliečiams ir valstybei žalą, kurią padarė 50 metų trukusi sovietų okupacija.

Įstatymą kritikavo opozicinės LDDP atstovai, įvertinę jį kaip neatitinkantį Lietuvos interesų.

Maskva taip pat kritikavo Lietuvos ketinimus reikalauti atlyginti SSRS okupacijos žalą.

Rusijos URM praėjusią savaitę paskelbė pareiškimą, kuriame Lietuvos parlamentarai įstatymo priėmimo išvakarėse buvo raginami vadovautis "realiais" savo šalies interesais svarstant įstatymą, kuriame reiškiamos "materialinės pretenzijos" Rusijai.

Lietuva kol kas nėra oficialiai pinigais įvertinusi okupacijos žalos. Kai kuriais neoficialiais vertinimais, 50 metų trukusios sovietų okupacijos žala Lietuvai siekia šimtus milijardų JAV dolerių.

Šio dešimtmečio pradžioje, Lietuvai įgijus tarptautinį pripažinimą, Lietuva ir Rusija derėjosi dėl įvairių dalykų, įskaitant okupacijos padarytos žalos atlyginimą, tačiau šios derybos nebuvo sėkmingos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.