aA
Liberalų lyderiui Vilniaus merui Rolandui Paksui patekus į savivaldybės mokesčių nemokėjimo skandalo sūkurį, galimi koalicijos partneriai centristai ir socialliberalai atideda mėnesio pabaigai planuotą konferenciją apie "naująją politiką".
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
Tai antradienį spaudos konferencijoje pranešė Centro sąjungos (CS) pirmininkas Romualdas Ozolas ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas.

"Daryti (konferenciją) sąlygomis, kai vienas rengėjų kaltinamas gana problemiška veikla - nėra vienareikšmiškai priimtina", sakė R. Ozolas.

"Naujosios politikos" sampratą trys populiarios partijos pasigriebė iš prezidento Valdo Adamkaus metinio pranešimo šį pavasarį, kuris teigė, kad tokia politika padėtų atsikratyti viso sovietmečio palikimo. V. Adamkus buvo sutikęs būti partijų konferencijos globėju.

Praėjusią savaitę spauda pranešė, kad R. Pakso vadovaujama Vilniaus savivaldybė yra įsiskolinusi daug fizinių asmenų pajamų mokesčių.

Pirmadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas ištirti padėtį dėl Vilniaus skolų biudžetui.

Be to, finansų ministro Vytauto Dudėno įsakymu sudaryta tarnybinio patikrinimo grupė, kuri aiškinsis, kokių veiksmų ėmėsi Valstybinė mokesčių inspekcija, kad būtų likviduotas Vilniaus savivaldybės fizinių asmenų pajamų mokesčio įsiskolinimas ir užkirstas kelias "recidyviniam šios problemos pasikartojimui".

Kaip spaudos konferencijoje sakė A. Paulauskas, socialliberalai "taip pat buvo nustebinti ir net lengvai šokiruoti dėl publikacijų".

"Vakarykštis BFK sprendimas kreiptis į Generalinę prokuratūrą reikalauja mūsų palaukti", sakė A. Paulauskas.

Anot jo, Generalinė prokuratūra per dešimtį dienų turi apsispręsti, ar bus keliama baudžiamoji byla, ir priimti kitus būtinus procesinius sprendimus.

Centristų lyderio R. Ozolo teigimu, iki birželio pabaigos, kai buvo planuojama "naujosios politikos" konferencija, nebus atlikti visi procesiniai veiksmai, "kad prie stalo galėtume sėstis visiškai ramūs ir formuoti "naująją politiką" aiškiai ir švariai".

Anot R. Ozolo, spaudos publikacijose jis įžvelgiąs "teiginių politizuotumą", tačiau "pagrindinis klausimas - skolos yra, jos atsirado ne tuščioje vietoje, ne be savivaldybės atsakomybės".

"Vertinu visą šią istoriją kaip mūsų valstybėje vykdomos politikos vieną akivaizdžiausių netvarkos pasireiškimų", sakė R. Ozolas.

A. Paulausko teigimu, apie skolas žinojo Finansų ministerija, Mokesčių inspekcija bei konservatorių partijos viršūnės. Todėl, anot NS lyderio, atsakomybė tenka ne tik vienam žmogui - Vilniaus merui, bet ir "visiems, kurie žinojo ir dengė".

Paklausti, kaip vertina galimą šio incidento įtaką tolesnei LLS partnerystei su CS ir NS, šių partijų lyderiai tolesnio bendradarbiavimo galimybės neatmetė.

Anot A. Paulausko, socialliberalai nesutapatina LLS ir LLS lyderio, todėl "kilus klausimų R. Paksui, liberalai partneriais galėtų išlikti".

R. Ozolo teigimu, "jeigu kiltų problemų Paksui, kiltų problemų ir LLS", tačiau jis neatmetė tolesnio dialogo galimybės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.