aA
Draugijos "Lenkija-Rytai" leidžiamas mėnesinis žurnalas "Nowe kontrasty" susirūpino dėl Vilnijos ateities.
Žurnalo numeryje Vilnijai skiriamos dvi didelės publikacijos - straipsnis "Kas toliau su Vilnija?" ir pokalbis su Vilniaus rajono mere Leokadija Janušauskiene "Lenkė valdo didžiausią Lietuvoje rajoną". Abiejuose netrūksta blogų žodžių lietuvių adresu.

Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Janas Senkevičius žurnalui sakė, kad "lietuviai muilina akis", kalbėdami apie vadinamosios Pietryčių Lietuvos ūkinį ir socialinį sutvirtinimą.

"Išskyrus propagandinius pareiškimus, tas planas sąmoningai blokuojamas, nes aišku, jog ekonomiškai silpna visuomenė lengviau pasiduoda nutautinimui ir bet kokiam spaudimui", teigia Lietuvos Seimo narys.

Todėl "Nowe kontrasty" giria organizacijos "Wspolnota polska" siūlomą žemės ūkio išvystymo Vilnijoje sumanymą, kuriuo norima Lietuvos sostinę apjuosti sodų ir šiltnamių juosta.

Abiejuose straipsniuose pateikiami prieštaringi vertinimai - viena vertus, giriamas klestintis Šalčininkų rajonas, sėkmingas lenkų tautinės kultūros saugojimas, kita vertus, lietuviai kaltinami "pagalių kišimu į ratus".

L. Janušauskienė, pasakodama, kaip neblogai tvarkomasi Vilniaus rajone, skundžiasi, kad rajonas "gauna žymiai mažiau pinigų iš valstybės negu kiti Lietuvos rajonai", o "pajamų mokesčių surenkama žymiai mažiau nei sovietmečiu".

L. Janušauskienė tikisi, kad "jaunoji karta bus išauklėta tolerancijos dvasia ir supras, jog pasaulyje yra ir kitaip kalbančių, kitas tradicijas turinčių žmonių, iš kurių galima pasimokyti".

Rajono merės nuomone, Lietuvoje trūksta inteligentijos, o "išsilavinę žmonės puikiai supranta, jog lemta būti kaimynais ir kaltų reikia ieškoti abiejose pusėse".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.