aA
JAV ekspertų grupė, tikrinusi Irako radioaktyvių medžiagų saugyklą, rado ją išplėšą ir negalėjo nustatyti ar pavojingos medžiagos iš jos jau buvo išgabentos, sekmadienį rašo laikraštis "The Washington Post".
Po praėjusį mėnesį šalyje pasibaigusių karinių operacijų Pentagono ekspertai aplankė septynis objektus, kurie, kaip įtariama gali būti susiję su Irako branduolinėmis programomis. Visi aplankyti objektai buvo nuniokoti, o du iš jų - smarkiai, rašo laikraštis.

Viename iš jų - Bagdado Branduolinių tyrimų komplekse, kurį ekspertai apžiūrėjo vakar, - buvo laikomos pramoninės bei medicininės atliekos, panaudotas reaktorių kuras, Izraelio 1981-aisiais bei JAV 1991-aisias subombarduotų reaktorių liekanos.

Manoma, kad šių branduolinių medžiagų siekė įsigyti teroristai, norintys pasigaminti vadinamųjų nešvariųjų bombų.

Ekspertams nepavyko nustatyti, ar šios medžiagos iš komplekso jau išgabentos ir kas tai galėjo padaryti.

Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) dar balandžio 11 dieną paskelbė, jog branduolinius Irako kompleksus būtina saugoti.

JAV Centrinė vadovybė šių objektų saugoti šiuos objektus pavedė trečiai pėstininkų divizijai.

Tačiau komplekse šeštadienį apsilankę inspektoriai nustatė, kad kariai nesugebėjo apsaugoti vietovės, jie patys į vidų įleisdavo komplekso darbuotojais prisistačiusius irakiečius.

JAV kariai penktadienį prie komplekso sulaikė 62 plėšikus, tačiau daugeliui jų pavyko pasprukti. Įtariama, kad per dieną į objektą galėdavo patekti apie 400 plėšikautojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.