aA
Jungtinės Valstijos nauju ambasadoriumi Baltarusijoje paskyrė George'ą Krolą (Džordžą Krolą) ir atšaukė ankstesnį ambasadorių Michaelą Kozaką (Maiklą Kozaką), pranešė JAV ambasados Minske atstovas.
"Prezidentas paskyrė JAV nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Baltarusijoje George'ą Krolą ", - sakoma pranešime, kurį išplatino JAV ambasada.

Vašingtono santykiai su Minsku pašlijo Irako krizės metu, per kurią Baltarusijos valdžia ne kartą rėmė diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) vyriausybę. JAV Kongrese nagrinėjamas aktas demokratijai ginti, kuriame numatoma paskelbti Baltarusijai sankcijas ir skirti lėšų Baltarusijos opozicijai remti.

"Mes tikimės vaisingai bendradarbiauti su naujuoju JAV ambasadoriumi, siekdami smarkiai pagerinti Baltarusijos ir Amerikos santykius. Atkreiptinas dėmesys, jog naujasis ambasadorius jau dirbo Baltarusijoje, vadinasi, jam reikės mažiau laiko įsigilinti į situaciją", - sakė agentūrai "Reuters" Baltarusijos URM sekretorius spaudai Andrejus Savinychas.

Michaelas Kozakas atvyko į Baltarusiją 2000 metų spalį ir įteikė skiriamuosius raštus Baltarusijos prezidentui tik kitų metų pradžioje. JAV ambasada oficialiai nekomentuoja ambasadoriaus pakeitimo priežasčių. Baltarusijos URM mano, kad tai gali būti susiję su planine diplomatų rotacija.

"Mes manome, jog tai planinis ambasadorių pasikeitimas. Paprastai ambasadorius dirba trejus metus", - sakė A.Savinychas.

M. Kozakas ne kartą kritikavo Baltarusijos valdžią, kaltindamas ją žmogaus teisių pažeidimais. Savo ruožtu oficialusis Minskas apkaltino M.Kozaką kišimųsi į Baltarusijos vidaus reikalus.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka anksčiau paskyrė nauju Baltarusijos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose Michailą Chvostovą, kuris kol kas dar neišvyko į JAV. Baltarusijos URM sako, jog M.Chvostovas pradės eiti savo pareigas gegužę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.